• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microbiological Examination of Meatball, Cream Cake and Turkish Delight (Lokum)

Tarih

2009

Yazar

Siriken, Belgin
Cadirci, Ozgur
Inat, Gokhan
Pamuk, Sebnem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The aim of the present study was to evaluate, the incidence of some pathogen and hygienic microorganism in meatball, cream cake and Turkish delight samples. A total 63 sample (25 raw meatball, 17 cream cake and 21 Turkish delight samples) were analyzed. For this aim, drop and spread method were applied on to specific media. As a result, Salmonella sp. were present in meatball and B. cereus was found in cream cake samples. Coagulase positive staphylococci were present meatball samples up to 10(4) cfu g(-1) levels. Sulphite reducing bacteria were not detected in any samples analyzed. Meatball samples may be potential risk for staphylococcal intoxication to consumer during shelf-life. Cream cake samples could be potential risk for B. cereus. Additionally, analyzed samples were also contaminated with other enteric and spoilage bacteria. Majority of Turkish delight samples were of satisfactory/acceptable microbiological quality. Contrast to Turkish delight, microbiological qualities of the meatball and cream cake samples analyzed were unsatisfactory and the product could be cause of food poisoning. To minimize contamination, GHP or GMP and HACCP systems could be applied to the control of the pathogenic and spoilage bacteria at all stages of manufacture, storage, transport and retail step.

Kaynak

Journal of Animal and Veterinary Advances

Cilt

8

Sayı

10

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/18414

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.