• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of colchicine on experimental acetic acid induced colitis

Tarih

2014

Yazar

Yildirim, Beytullah
Tuncer, Candan
Sahin, Duygu
Dinel, Aylin Sepici
Gocun, F. Pinar Uyar
Leventoglu, Sezai
Dursun, Ayse

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objectives: Ulcerative colitis (UC) is an inflammatory disease of the colonic mucosa with involvement from distal to proximal and characterized by neutrophil infiltration. There is no golden standart for the current state of therapy of the patients with UC. The aim of this study is to evaluate the possible effects of colchicine against acetic acid (AA)-induced colitis in rats. Methods: Fifty three rats were divided into six groups. Rats with AA-induced colitis were treated by intraperitoneal or oral administration of colchicine (80 mcg/kg/day) on treated group. Other four groups formed as colitis control groups and sham groups. Superoxide dismutase (SOD), myeloperoxidase (MPO), lipid peroxidation end products (MDA, FOX) were evaluated from the tissue extracts of colon. Results: The macroscopic and microscopic colitis scores were found to be significantly increased on AA-induced colitis compared to the sham groups (p < 0.0001). However, there were no significant differences between oral or intraperitoneal treated groups and their control groups for those scores. Oral colchicine therapy was associated with decreased SOD (p < 0.0001) and MPO (p=0.001), but increased FOX (p=0.013) levels. Conclusions: Colchicine could be beneficial to control the inflammation in treatment of UC. However, in our study, there was not any protective effect to antioxidant activity neither inhibition on lipid peroxidation end products were observed.

Kaynak

Turkish Journal of Biochemistry-Turk Biyokimya Dergisi

Cilt

39

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.5505/tjb.2014.49354
https://hdl.handle.net/20.500.12712/15463

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.