• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Phenology and Ripening of Vitis vinifera L. and Vitis labrusca L. Varieties in the Maritime Climate of Samsun in Turkey's Black Sea Region

Tarih

2014

Yazar

Kose, B.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Heavy rainfall in Turkey's northern Black Sea Region in spring and autumn, combined with insufficient sunshine during the vegetation period, results in poor ripening of European grape (Vitis vinifera L.) cultivars. Compared to other coastal provinces in the Central and Eastern Black Sea Region, Samsun receives relatively little rainfall. This study evaluated the adaptation of Vitis vinifera L. and Pins labrusca L. grapes to Samsun by examining the phenology and ripening characteristics of these cultivars in 2010 and 2011 and calculating climatic indices using long-term data for Samsun in order to assess the potential for viticulture in the area. The following climatic characteristics were identified: annual sunshine duration, 1 836 hours; Branas Heliothermic Index (BHI), 3.0; Hydrothermic Index (Hyl), 4 053.7 degrees C mm; Winkler Index (WI growing degree days) 1 832/Region III "Warm"; and Huglin Index (HI) 1 978 degrees C/HI-1 "Temperate". Phenological cycles (budburst to harvest) varied between 120 and 176 days, with Trakya Ilkeren and Yalova incisi the most precocious varieties and Favli the latest variety in both years. Heat summation requirements ranged from 1 210 to I 844 GDD, with Trakya Ilkeren requiring the least and Narince the most heat summation. Total soluble solid (TSS) values ranged from 15.1 degrees Brix (Trakya Ilkeren) to 21.4 degrees Brix (Labrusca). Although Favli was the last to ripen, the TSS value for this variety was only 17.1%. These findings indicate that, with the exception of Favli, all the varieties examined are capable of maturing under the climatic conditions in the study area, suggesting that the coastal areas of Samsun province are suitable for early and mid-season Vitis vinifera L. grape viticulture.

Kaynak

South African Journal of Enology and Viticulture

Cilt

35

Sayı

1

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/15406

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.