• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of hemicellulose as a coating material with gum arabic for food microencapsulation

Tarih

2014

Yazar

Tatar, Feyza
Tunc, Merve Tugce
Dervisoglu, Muhammet
Cekmecelioglu, Deniz
Kahyaoglu, Talip

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study, hemicellulose-based coatings were assessed for use in microencapsulated fish oil. The fish oil emulsions were prepared using the solutions of gum arabic (GA), gum arabic-hemicellulose (GA-HC) and hemicellulose (HC) as the coating materials, amended with maltodextrin as a cheap filler material. The fish oil was then encapsulated with these emulsions using the spray drying method. The effects of the hemicelluloses on the emulsions and the formed microcapsules were evaluated by physical and chemical tests. Although the GA-HC and HC emulsions showed higher creaming index and apparent viscosity values than that of the GA samples, all emulsions showed shear-thinning behavior. The oil particle size of the emulsions was found to be affected by the apparent viscosity. The HC emulsions contained oil particles with the largest size among all samples (p < 0.05). On the other hand, oil particle sizes of the reconstituted microcapsules were not significantly different (p > 0.05). Scanning electron microscope (SEM) was also used to visualize the morphological characteristics of all microcapsules. The hemicellulose microcapsules (GA-HC and HC) had fewer dents than the GA microcapsules. The micro-encapsulating efficiency (MEE) of the GA microcapsules was found higher than that of the GA-HC and HC microcapsules. The HC microcapsules had the lowest water activity (0.049 a(w),). The wetting time of GA and GA-HC microcapsules were not significantly different (p > 0.05). As a result, this study showed that hemicelluloses can be used as the coating material with gum arabic for food microencapsulation. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

Food Research International

Cilt

57

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.01.022
https://hdl.handle.net/20.500.12712/15265

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.