• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of Rootstock on Grafted Grapevine Quality

Tarih

2014

Yazar

Kose, B.
Karabulut, B.
Ceylan, K.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

As the home of numerous grape genotypes, Turkey is one of the major centers of viniculture genetic material in the world. Merzifon Karasi' (Vitis vinifera L.) is one of the most valuable red wine grape cultivars in Turkey. However, despite the variety's relative age, Merzifon Karasi' has yet to be tested on different rootstocks. Therefore, this study was conducted to determine the effects of different rootstocks on the growth characteristics of Merzifon Karasi' scion. Growth parameters (shoot length (cm), shoot diameter (mm), internode length (cm), total and unit leaf area (cm(2)), root length (cm), root scale (0-4) and root number) were calculated and carbohydrate content (%) of the grafted grapevine shoots, trunk and roots analysed for 9 different rootstocks. Significant differences (P < 0.01) were found among rootstocks. 8B and Rupestris du Lot rated best in terms of root length, root scale and root number (P < 0.01). Highest shoot length, shoot diameter (P < 0.01) and internode length were obtained, respectively, with the 110R, 8B and Rupestris du Lot rootstocks (P < 0.05). Rupestris du Lot also produced the grapevines with the highest total leaf area per plant and main shoot, whereas the grapevines grafted on 8B had the highest unit leaf area (P < 0.01). Sugar, starch and carbohydrate contents (%) of the different plant parts also varied significantly by root-stock (P < 0.01), with the highest root carbohydrate content measured in the 5C (22.4 %) rootstock, and the highest trunk and shoot carbohydrate content measured in the 110R (12.1 and 13.4%, respectively). In sum, the study found the best rootstocks for Merzifon Karasi' to be 8B, Rupestris du Lot and 110R in terms of root and shoot growth, whereas 'Merzifon Karasi' grape grafted onto 110R and 5C rootstock had the highest carbohydrate contents.

Kaynak

European Journal of Horticultural Science

Cilt

79

Sayı

4

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/15047

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.