• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Prevalence and Characterization of Salmonella Isolated from Chicken Meat in Turkey

Tarih

2015

Yazar

Siriken, Belgin
Turk, Haldun
Yildirim, Tuba
Durupinar, Belma
Erol, Irfan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

This study was conducted in a Turkish province to investigate the presence of Salmonella spp. in 150 chicken meat samples using 2 phenotyping techniques: classic culture technique (CCT) and immunomagnetic separation (IMS). For the confirmation of the isolates at molecular levels, invA gene was detected in these isolates. The presence of invA, class 1 (Cls1) integrons, and integrase (Int1) genes was demonstrated by PCR assay; and the resistance of the isolated Salmonella spp. strains to antibiotics was determined by disk diffusion test. All the cultural and PCR results were evaluated together; Salmonella spp. were detected in a total of 64 (42.66%) chicken meat samples. Contamination rate was higher in carcasses (53.33%, n = 75) than in meat pieces (32%, n = 75). When results of standard culture were compared with IMS technique, IMS (n = 54) showed a clear superiority over the CCT (n = 38). A very high resistance rate (>= 89.28%) to vancomycin, tetracycline, streptomycin, or nalidixic acid was found. Trimethoprim-sulfamethoxazole resistance was present in 32.14%. Relatively lower incidence of resistance (<= 8.33%) to gentamicin, chloramphenicol, ampicillin, and ceftriaxone was observed. Concurrent resistance to at least 4 antibiotics was detected in 92.85% of the isolates. Cls1 integrons and Int1 were positive in 80.95% and 95.23% of the isolates, respectively. However, Int1 alone was detected in 15.47% (n = 13). In conclusion, the high prevalence of Salmonella spp. in chicken meat may pose a potential public health risk, and the presence of antibiotic-resistant Salmonella spp. isolate together with Cls1 integron and/or integrase might play an important role in horizontal antibiotic gene transfer.

Kaynak

Journal of Food Science

Cilt

80

Sayı

5

Bağlantı

https://doi.org/10.1111/1750-3841.12829
https://hdl.handle.net/20.500.12712/14363

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.