• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Effects of Different Zinc Sources and Microbial Phytase Supplementation on the Tibial Bone Properties, Strength and Zn Mineralization Broilers Fed with Diet Low Phosphorus

Tarih

2015

Yazar

Midilli, Mustafa
Salman, Mustafa
Muglali, Omer Hakan
Cenesiz, Sena
Ormanci, Neslihan
Pakdil, Murat
Gurcan, I. Safa

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

This experiment was conducted to evaluate the effects of different Zn sources and microbial phytase supplemented to low available P (aP) corn-soy diets on morphometric indices of tibiotarsi, bone strength and Zn accumulation. The experimental period lasted 42 days. A total of 875 one-day-old Ross 308 male broiler chicks were randomly assigned to seven treatment groups (positive, negative and five experimental), each with five identical subgroups of 25 birds. The positive control (PC) group was fed a diet containing adequate concentration (0.45%) of available phosphorus (aP) due to mineral premix (except zinc) and feeds; the negative control (NC) group was fed a basal diet including low concentration (0.30%) of available phosphorus (aP) due to mineral premix (except zinc) and feeds; 0.30% aP and 500 FTU phytase kg-1; 0.30% aP and 75 mg Zn-proteinate kg-1; 0.30% aP and 75 mg ZnSO4 kg-1; 75 mg Zn-proteinate and 500 FTU phytase kg-1; 75 mg ZnSO4 and 500 FTU phytase kg-1 were added to the experimental groups of phytase (PH), organic zinc (OZ), inorganic zinc (IZ), organic zinc + phytase (OZ+PH) and inorganic zinc + phytase (IZ+PH) respectively. There were no significant differences among the groups in mean tibiotarsal diaphysis diameter, thickness of the medial wall, tibiotarsal index, medullary canal diameter, modulus of elasticity or breaking stress. However, diet with OZ + PH and IZ + PH supplementation had a greater influence on tibiotarsal weight and tibiotarsal weight/length index when compared to those measurements in broilers in both control groups (P<0.001). In addition, feed additives were seen to have a significant effect on tibiotarsal length (P<0.01), robusticity index (P<0.001), thickness of the lateral wall (P<0.05) and Zn content (P<0.05). In conclusion, the study indicated that the use of organic and inorganic Zn alone or in combination with microbial phytase improved tibial bone traits and Zn content.

Kaynak

Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi

Cilt

21

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.9775/kvfd.2015.13001
https://hdl.handle.net/20.500.12712/14252

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.