• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hay yield and quality of oat (Avena sativa L.) genotypes of worldwide origin

Tarih

2015

Yazar

Mut, Z.
Akay, H.
Erbas, O. D.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Oat (Avena sativa L.) traditionally has been a major crop for feed and forage in Turkey. The objective of this research was to study hay yield and quality of oat genotypes harvested at the late milk stage. One hundred oat varieties of worldwide origin were compared in field experiments in Samsun (northern Turkey) over two growing seasons (2007-2008 and 2008-2009). Significant differences between the tested oat varieties were observed for the plant height, hay yield, crude protein (CP), acid detergent fibre (ADF), neutral detergent fibre (NDF), total digestible nutrients (TDN), relative feed value (RFV) and macro minerals (Ca, K, P and Mg). Plant height varied from 76.2 to 141.2 cm, hay yield from 6.03 to 11.83 t ha(-1), crude protein from 58.8 to 136.4 g kg(-1) dry matter (DM), acid detergent fibre from 333.2 to 424.8 g kg(-1) DM and neutral detergent fibre from 522.5 to 652.4 g kg(-1) DM. The TDN ranged from 465.1 to 583.3 g kg(-1) and relative feed value from 80.9 to 112%. Cluster analysis grouped the 100 genotypes within 7 clusters, each of which having 17, 21, 13, 12, 20, 12 and 5 genotypes. Sisko, Akiyutaka, Longchamp, Sanova, Flamingslord, Matra and Revisor were identified as the high hay yield potential genotypes. However, quality traits of these genotypes were lower than some of other genotypes. Furthermore, while some macro minerals were insufficient, others were in excess regarding healthy feeding. Hence, some form of commercial mineral supplement would be required to oat-based ration or oat should be grown in mixtures with legumes for feeding productive livestock.

Kaynak

International Journal of Plant Production

Cilt

9

Sayı

4

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/14050

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.