• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The relationship between muscle fiber characteristics and some meat quality parameters in Turkish native sheep breeds

Tarih

2017

Yazar

Sirin, Emre
Aksoy, Yuksel
Ugurlu, Mustafa
Cicek, Umran
Onenc, Alper
Ulutas, Zafer
Kuran, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

This research was conducted to determine muscle fiber characteristics and its relationship with some meat quality traits in Longissimus dorsi (LD) and Semitendinosus (ST) muscles from lambs of some Turkish native sheep breeds. A total of 36 singleton male lambs were used as experimental pure breed animals of Karayaka (n = 6), Kivircik (n = 6), Middle Anatolian Merino (n = 6), Awassi (n = 6), Morkaraman (n = 6) and Akkaraman (n = 6) breeds. All experimental animals were fed the same diet until they reach to a target weight of 40 kg weight. After the feeding period all lambs were slaughtered and LD and ST muscle samples were collected for determination of some meat quality traits (tenderness, pH, water holding capacity, and colour) and ATPase staining of muscle fibers. Type IIB muscle fiber numbers of Morkaraman sheep were higher than those of other breeds in LD muscle (P < 0.05). Awassi lambs had higher number of (P < 0.05) type IIA fibers and total fiber numbers in ST muscle compared to other breeds. Diameter of type I muscle fiber of ST muscle from Kivircik lambs was higher than those of other breeds (P < 0.05). There were positive correlations between diameters of type I (r = 0.513; P<0.05), type ILIA (r = 0.476; P < 0.05) and tenderness in LD and ST muscles of all breeds. Results of the present study showed that muscle fiber characteristics of lambs of different Turkish native sheep breeds differ and muscle fiber characteristics influence some meat quality traits. (C) 2017 Elsevier B.V. All rights reserved.

Kaynak

Small Ruminant Research

Cilt

150

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2017.03.012
https://hdl.handle.net/20.500.12712/12462

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [26]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.