• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Protective effects of dietary omega-3 fatty acid supplementation on organophosphate poisoning

Tarih

2018

Yazar

Avci, Bahattin
Bilge, S. Sirri
Arslan, Gokhan
Alici, Omer
Darakci, Ozge
Baratzada, Turkhan
Bozkurt, Ayhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study, we aimed to study the possible preventive effect of docosahexaenoic acid (DHA), a dietary omega-3 fatty acid, on toxicity caused by chlorpyrifos (CPF). Six groups of Sprague Dawley rats (200-250 g) consisting of equal numbers of males and females (n = 8) were assigned to study. The rats were orally given for 5 days. The control group was administered pure olive oil, which was the vehicle for CPF. The CPF challenge groups were administered oral physiological saline, pure olive oil, or DHA (50, 100 and 400 mg/kg dosages) for 5 days. The animals were weighed on the sixth day and then administered CPF (279 mg/kg, subcutaneously). The rats were weighed again 24 h following CPF administration. The body temperatures and locomotor activities of the rats were also measured. Blood samples, brain and liver tissues were collected for biochemical, histopathological and immunohistochemical examinations. A comparison with the control group demonstrated that CPF administration increased malondialdehyde (MDA) levels in blood, brain and liver, while it reduced catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) concentrations (p < 0.05-0.001). Advanced oxidation protein products (AOPPs) increased only in the brain (p < 0.001). DHA reduced these changes in MDA and AOPP values (p < 0.05-0.001), while it increased CAT, SOD and GPx concentrations (p < 0.05-0.001). Similarly, DHA prevented the decreases in body weight, body temperature and locomotor activities caused by CPF at 100 mg/kg and 400 mg/kg dosages (p < 0.05-0.001). Similar to the physiological and biochemical changes, the histopathological damage scores, which increased with CPF (p < 0.05-0.01), decreased at all three dosages of DHA (p < 0.05-0.01). Our findings suggest that DHA, by supporting the antioxidant mechanism, reduces toxicity caused by CPF.

Kaynak

Toxicology and Industrial Health

Cilt

34

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1177/0748233717737646
https://hdl.handle.net/20.500.12712/11763

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.