• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Physical, Chemical and Antioxidant Properties of the Leafs of Chaerophyllum byzantinum Boiss. Plants

Tarih

2018

Yazar

Koca, Ilkay
Tekguler, Belkis
Yilmaz, Volkan Arif

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objective: Chaerophyllum byzantinum Boiss. is a plant which is popularly consumed in the Black Sea Region/Turkey. In spring, the leafs of the plant are mainly used for soup making. This study was carried out in order to determine the physical, chemical and antioxidant properties of the leafs of the plants consumed by people. Material and Methods: The plants were obtained from 8 different locations in Samsun/Turkey. The color, pH, dry matter, ash, crude protein, cellulose, crude fat, total phenolics and antioxidant activity (FRAP and DPPH) analysis were performed to the samples. Results: The results of analysis performed to the leafs of the plants were found as; Lightness (L) 36.99 +/- 2.84, greenness (a) -12.56 +/- 1.60, yellowness (b) 15.79 +/- 2.14, dry matter 16.43 +/- 0.41%, ash 2.03 +/- 0.20%, crude cellulose 1.95 +/- 0.23%, crude protein 4.36 +/- 0.31%, crude fat 0.57 +/- 0.16%, total phenolics 2890.15 +/- 945.33 mg/kg, FRAP 7406.68 +/- 4728.03 mu mol/g and EC50 value 1.00 +/- 0.61 mg/ml, respectively. Conclusion: It has been observed that the plant, which is a good dietary fiber and mineral source, also has high phenolic compounds and antioxidant activity. However, the changes in phenolic compounds and antioxidant activity were found to be quite wide. Growing conditions seem to have a significant effect on the bioactive compounds than the physical and chemical properties.

Kaynak

Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research

Cilt

52

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.5530/ijper.52.4s.87
https://hdl.handle.net/20.500.12712/11380

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.