• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of Bioactivities, Phenolic and Metal Content of Ten Wild Edible Mushrooms from Western Black Sea Region of Turkey

Tarih

2019

Yazar

Ozen, Tevfik
Kizil, Demet
Yenigun, Semiha
Cesur, Hasan
Turkekul, Ibrahim

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study, we investigated the phenolic profile, metal concentrations, and antioxidant and antimicrobial activities of edible mushrooms collected from Sinop, Turkey: Amanita caesarea, Boletus edulis, Grifola frondosa, Hydnum repandum, Lactarius deliciosus, L. piperatus, L. volemus, Laetiporus sulphureus, Pleurotus ostreatus, and Ramaria flava. The mycochemical contents of R. flava, L. sulphureus, A. caesarea, L. deliciosus, and B. edulis were high. The cobalt (Co), cadmium (Cd), nickel (Ni), and lead (Pb) contents of mushrooms were between < 0.54 and 8.97 ppm. L. deliciosus had effective total antioxidant activity (7990 mu mol alpha-tocopherol eq./g), ABTS(center dot+) (2,2'-azino-bis-beta-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid)) scavenging activity scavenging activity (EC50:7.87 mu g/mL), and free-radical scavenging activity (EC50: 0.018 mu g/mL) due to high levels of phenol, flavonoid, beta-carotene, and lycopene. B. edulis demonstrated strong reducing power (A(0.5): 11.89 mu g/mL), inhibition of linoleic acid peroxidation (EC50: 0.0016 mu g/mL), and H2O2 scavenging activity (EC50: 0.28 mu g/mL). A. caesarea and R. flava showed the best metal chelating activity (EC50:44.31 mu g/mL) and superoxide anion scavenging activity (EC50:0.18 mu g/mL), respectively. Inhibition zone values of A. caesarea extract were detected between 8.1 and 27.1 turn for B. cereus. Our results show that mushrooms are promising dietary sources for natural prevention of many infectious diseases and that they act as antioxidant agents.

Kaynak

International Journal of Medicinal Mushrooms

Cilt

21

Sayı

10

Bağlantı

https://doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.2019031927
https://hdl.handle.net/20.500.12712/11071

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.