• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

An investigation of chemical content, enzyme inhibitory propert, antioxidant and antibacterial activity of Aristolochia bodamae Dingler (develiotu) (Aristolochiaceae) root extracts from Samsun, Turkey

Tarih

2020

Yazar

Ozen, Tevfik
Bora, Neslihan
Yenigun, Semiha
Korkmaz, Hasan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The present work aimed to evaluate the phytochemical contents of the methanol (ME), ethanol (ET), water (W), acetone (AC), ethyl acetate (EA), and hexane (HE) of Aristolochia bodamae root (ABR) as well as inhibition potential, antioxidative, and antimicrobial activities. The chemical composition analysis and antioxidant activity of ABR extracts were performed by commonly used assays. Antibacterial activities of ABR extracts were tested against three gram-positive and three gram-negative bacteria using disk diffusion and microdilution methods. The inhibition potential of the extract was adopted for urease and esterases. The extraction yield (27.10%), total phenolic (47.53 mg gallic acid equivalent/g), and flavonoid (9.74 mg quercetin equivalent/g) content of ABRME were found higher than other extracts. Vanillic acid, caffeic acid, epicatechin, p-coumaric acid, ferulic acid, and protocatechuic acid were recognized as major components. ABRET, ABRHE, and ABREA extracts had a more effective total antioxidant activity than that of other extracts. The lipid peroxidation inhibition, H2O2, and superoxide scavenging activities of ABRME were found to be 35.94, 35.94, and 3.98 mu g/mL, respectively. The ABRET exhibited a reduction force with the A(0.5) values of 48.77 mu g/mL. The inhibition levels of ABRAC and ABREA to esterases were determined to be more effective than galantamine. ABRME was identified as a more potent urease inhibitor (IC50: 188.42 mu g/mL) than thiourea. ABRET demonstrated the antibacterial activity with the highest inhibition zone of 14.4 mm against Staphylococcus aureus. The ABRET found the lowest MIC value against Bacillus cereus (128 mu g/mL). In these in vitro studies, it has been found that ABR extracts were a good source of antioxidant, antibacterial, and inhibition potent when evaluated together with phenolic components.

Kaynak

Flavour and Fragrance Journal

Cilt

35

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/ffj.3559
https://hdl.handle.net/20.500.12712/10380

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.