• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Influence of Calcium Concentrations and Sources on the Fruit Quality of Tomato (Lycopersicon Esculentum Mill) At Different Storage Conditions

Tarih

2020

Yazar

Haleema, Bibi
Rab, Abdur
Hussain, Syed Asghar
Sajid, Muhammad
Arif, Muhammad
Shah, Syed Tanveer
Basit, Abdul

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Calcium application maintains cell turgor, membrane integrity, tissue firmness and delays membrane lipid catabolism thus extending storage life of fresh fruits. The objective of this experiment was to assess the effect of calcium sources (Calcium chloride, calcium gluconate, Calcium lactate and calcium sulphate) at various concentration (0, 0.25, 0.50 and 0.75) and stored at low temperature (10 +/- 2 degrees C) and ambient temperature (32 +/- 2 degrees C) on the quality related attributes of tomato fruit. The results of the study showed that higher fruit firmness (2.25 kg cm(-2)), percent acidity (0.34%), ascorbic acid content (9.90 mg 100g(-1)), non reducing sugars (1.58%), minimum physiological weight loss (20.18%), TSS (4.99 degrees Brix) and reducing sugars (3.53%) was recorded in fruits stored at low temperature, as compared to fruits stored at ambient temperature. Calcium concentration at 0.75% significantly retained fruit firmness (2.60 kg cm(-2)), percent acidity (0.38%), ascorbic acid content (9.68 mg 100g(-1)), non reducing sugars (1.74%) and reduced the physiological weight loss (14.33%) and TSS (5.03 degrees Brix), while reducing sugars (3.26%) were recorded as minimum in tomatoes supplied with 0.5% calcium concentration. Regarding the means for calcium sources, highest value of fruit firmness (2.82 kg cm(-2)), percent acidity (0.44%), ascorbic acid content (13.52 mg 100g(-1)), non reducing sugars (2.34%), minimum physiological weight loss (12.72%), TSS (4.96 degrees Brix), and reducing sugars (3.10%), were retained in fruits treated with CaCl2. Therefore, it is concluded that CaCl2 at high concentration and low temperature should be used for tomato fruit quality and increased shelf life.

Kaynak

Fresenius Environmental Bulletin

Cilt

29

Sayı

3

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/10332

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.