• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Enterotoxin Gene Content and Antibiotic Resistance Profiles of Staphylococcus Aureus Isolated From Traditional Turkish Dairy-Based Desserts

Tarih

2020

Yazar

Gucukoglu, Ali
Cadirci, Ozgur
Gulel, Goknur Terzi
Uyanik, Tolga
Abdullahi, Abdulaziz

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

This study was conducted to examine the presence of Staphylococcus aureus in traditional Turkish dairy-based desserts and to determine the enterotoxigenic characteristics and antibiotic resistance profiles of the isolates. A total of 130 desserts (35 supangle, 30 keskul, 25 firin sutlac, 15 kazandibi, 15 tavuk gogsu and 10 profiterol) were randomly collected from bakeries around Samsun city center. Classic culture technique was used for isolation and confirmation was performed multiplex-polymerase chain reaction (mPCR). Overall, 35 (26.9%) of the 130 samples were found positive for S. aureus while 13 (29.5%) of the 44 isolates had enterotoxigenic genes. Enterotoxigenic isolates were characterized as follows: 5 sea (38.4%), 5 seb (38.4%), 1 see (7.6%) and 2 sea+see (15.3%). None of the isolates tested positive for ,necA. Thirty-five of the isolates (79.5%) were resistant to penicillin G. Fifteen (34%), 10 (22.7%), 10 (22.7%), and three (6.8%) of the isolates were resistant to vancomycin, erythromycin, tetracycline, and gentamycin, respectively. Multidrug resistance properties were observed in 3 enterotoxigenic and 10 non-enterotoxigenic S. aureus isolates. As a result, the presence of enterotoxigenic S. aureus in dairy-based desserts samples and antibiotic resistance properties of isolates indicates that the consumption of products that are not stored under proper conditions may cause a serious public health hazard.

Kaynak

Fresenius Environmental Bulletin

Cilt

29

Sayı

4

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/10283

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.