• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of Nutritional Status and Allostatic Load in Adult Patients With Type 2 Diabetes

Tarih

2020

Yazar

Macit, Melahat Sedanur
Acar-Tek, Nilufer

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objective: Diabetes is a chronic disease, affected by nutritional status, and characterized by dysregulations in several systems. Allostatic load is an index that evaluates the dysregulation of all physiological and metabolic systems. This study was conducted to determine the relationship between nutritional status and allostatic load in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Methods: The study sample consisted of 30 males and 73 females between 20 and 55 years of age. Individuals had T2DM for 7.9 +/- 6.17 (mean +/- standard deviation) years. World Health Organization criteria cutoffs were used to calculate allostatic load scores. Twelve parameters were questioned and an allostatic load score between 0 and 12 was obtained; values above the cutoff levels were assigned a value of 1, and values in the normal range were assigned a value of 0. Results: Individuals with high allostatic load comprised a significant portion of the sample (79.6%) for both males and females (73.3% and 82.2%, respectively). Longer diabetes duration was associated with high allostatic load score (p<0.05). There was lower vegetable consumption and higher fruit consumption in the high-allostatic-load group compared with the low-allostatic-load group (p<0.05). However, fruit consumption was still lower than recommended levels in both groups. Conclusions: A significant number of individuals had high allostatic load scores in our study. A healthy diet plan in line with the recommendations may help to decrease the allostatic load scores by reducing body weight, waist/hip ratio, blood pressure and fasting blood glucose, and may prevent the negative effects of stress on metabolic processes in the long-term malnutrition in T2DM. (C) 2019 Canadian Diabetes Association.

Kaynak

Canadian Journal of Diabetes

Cilt

44

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2019.05.011
https://hdl.handle.net/20.500.12712/10168

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.