Ekolojik Malzemeler Kullanılarak Üretilen Isı Yalıtım Levhalarının Özelliklerinin İncelenmesi - Kurnaz, Mesut (My University, 2019)
Bu çalışma ile fındık kabuğu ay çekirdeği kabuğu, fındık koçanı, yer fıstığı kabuğu, tekstil atıkları gibi zirai atık ürünleri değerlendirilerek yalıtım standartlarına da uygun olan yalıtım malzemesi üretilecektir. Bu yalıtım malzemesi; Isı ve ses yalıtım olarak en çok kullanılarak ve ithal olan emsallerine göre yüzde yüz yerli ve ekonomik değeri olmayan atık ürünlerde elde edilecektir. Bu sayede hem bölge insanları atıklardan yararlanacak hem seri üretim ile istihdam yaratılacak hem de milli ekonomiye katkı sağlanacaktır. Projenin ulaşmak istediği hedef, atıkların değerlendirilerek uygun yalıtım malzemesi üretilmesidir. Kullanılan malzemeler fasulye kabuğu, yer fıstığı, tekstil atığı, fındık koçanı, ayçiçeği kabuğu ve fındık kabuğudur. Deneysel işlemler yapıldıktan sonra bulunan k değerleri fasulye kabuğu için 0,0523 W\m.K, yer fıstığı için 0,041 W\m.K, tekstil atıkları için 0,039 W\m.K, fındık koçanı için 0,058 W\m.K ve fındık kabuğu için 0,071 W\m.K dir. Fındık kabuğu hariç diğer malzemelerden elde edilen sonuçlar TSE'nin yalıtım standartlarına uygun değeri olan 0,065 W\m.K değerinin altında olduğu tespit edilmiştir.

With this study, agricultural waste products such as hazelnut shell, sunflower seed shell, hazelnut cob, peanut shell, textile waste will be evaluated and the insulation material which is suitable for insulation standards will be produced. This insulation material; Heat and sound insulation as the most used and according to imported counterparts of domestic and economic value of 100 percent will be obtained in waste products. In this way, both the people of the region will benefit from wastes, employment will be created through mass production and contribution will be provided to the national economy. The objective of the project is to produce appropriate insulation materials by evaluating the wastes. Materials used are bean peel, peanuts, textile waste, hazelnut cob, sunflower husk, and nut shell. After the experimental procedures, the k values found are 0.0523 W/m.K for bean peel, 0.0041 W\m.K for peanuts, 0,039 W/m.K for textile wastes, 0.058 W/m.K for hazelnuts and 0.071 W\m.K for nut shells.The results obtained from the materials other than hazelnut shells are below the value of 0.065 W / m.K, which is the value of TSE according to the insulation standards.
Produced by Using Ecological Materials Investigation of the Properties of Heat Insulation Plates
Keywords: Enerji; Energy