Halk Şairi Yusuf Özcan Üzerine Bir İnceleme - Duman, Afşar (My University, 2020)
Bir halk şairi olan Yusuf Özcan'ın hayatı, sanatı ve şiirlerini Türkoloji camiasına tanıtmayı hedefleyen bu çalışma, aynı zamanda âşıklık geleneğinin günümüzdeki durumunu adı geçen halk şairi üzerinden ele almayı amaçlamaktadır. Halk şairi olarak adlandırdığımız Özcan, âşıklık geleneği içerisinde yetişmemiştir ancak şiirlerinin gerek şekil gerekse içerik özellikleri çoğunlukla âşık tarzı Türk halk şiiri geleneğinin özelliklerini taşıdığı görülmektedir. 'Âşık', 'kalem şuarası', 'halk şairi' veya 'ozan' gibi adlarla anılan ve yaratım-aktarım açısından modern şairlerden ayrılan geleneksel şiir yaratıcılarının kimlikleri hakkında tartışmalar yürüterek Özcan'ın –ve Özcan'la benzer yaratım özelliklerine sahip şairlerin- âşık edebiyatı içerisindeki konumunu belirlemek, tezimizde ele alacağımız bir diğer konu olacaktır. Bütün bu tartışmaları tutarlı bir şekilde gerçekleştirebilmek için tezimizi oluştururken şairle yüz yüze görüşüp şiirlerini tahlil ederek ve böylece şairin şiir anlayışını ortaya koyarak değerlendirmeler yapmayı tercih ettik. Böylece, ürün ile yaratıcısı arasındaki bağı, performans teori bağlamında incelemeyi hedefledik. Bu hedef ve yönteme sahip olan bu tez, beş yüzün üzerinde şiiri olan bir şairi tanıtmak, onun şiirlerini bu sahada farklı açılardan çalışma yapacak olan araştırmacıların dikkatine sunmak ve böylece âşık edebiyatı çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Anahtar Sözcükler: Âşık, Âşıklık geleneği, halk şiiri, halk şairi, Yusuf Özcan

This study aims to introduce minstrel Yusuf Özcan's biography and sense of art to the scholars of Turkology studies. It also intends to address the current situation of Turkish minstrel tradition through the Ozcan's art. Ozcan has not grown up in the minstrel tradition but his poems seem to have the characteristics of the Turkish folk poetry style, mostly in terms of form and content. Moreover, conducting discussions about the identities of traditional poetry representatives who are named as 'minstrel', 'poet', 'folk poet' or 'minstrel' and who differ from modern poets in terms of creation/ transfer style, Ozcan and the other poets with similar artistic characteristics in Ozcan and their sense of art are evaluated in this study. In order to make all these discussions consistent and solid, we have interviewed with Ozcan in different time periods. These meetings have helped us to closely understand his sense of art and to analyze his poems in the light of his biography. Thus, we aimed to examine the link between the product and its creator in the context of performance theory. This thesis, which has aforementioned aims and method, has been studied to introduce a poet who has more than five hundred poems to the Turkology scholars, to bring his poems to the attention of researchers who study in this field and also to contribute to the studies of Turkish minstrel literature. Keywords: Minstrel, Turkish minstrel literature, folk poem, folk poetry, Yusuf Ozcan
An Analysis on Minstrel Yusuf Ozcan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Aşıklar(Aşıklık Geleneği); Halk Şiiri; Türk Şiiri; Özcan, Yusuf; Şiir; Turkish Language and Literature; Minstrel Tradition; Folk Poetry; Turkish Poem; Özcan, Yusuf; Poem