Orta Karadeniz Bölgesi Deltocephalinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) Altfamilyası Türlerinin Taksonomik Yönden İncelenmesi - Zeybekoğlu, Ünal (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991)
Ill ORTA KARADENİZ BÖLGESİ DELTOCEPHALINAE (HOMOPTERA, AUCHENORRHYNCHA, CICADELLIDAE) ALTFAMİLYASI TÜRLERİNİN TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada, 1988-1990 yılları arasında Orta Karadeniz Bölgesinden Delto- cephalina alt familyasına art 5380 örnek toplanarak taksonomik bakımdan araştırılmıştır. Araştırma alanında 47 türün mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu türlerden Platymetopius hannelorae Abdul -Nour, 1987 ; Platymetopius manfredi Abdul-Nour, 1987; Allygus maculatus Ribaut, i952;Mocydiopsls longicuauda Remane, 1961;P/fftyoteftfxaD/effrM/s (Fallen, 1806); Limotettix sphagneticus Emeljanov, 1964; Jassargus repletus (Fieber, 1869); Diplocolenus bohemani (Zetterstedt, 1838) Türkiye Cicadellidae faunası için ilk kez yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Sinop- Boyabat'tan Allygidius cinsine art bir yeni tür Allygidius nihati n.sp. tanımlanmıştır. Tespit edilen türlere ait örneklerin sahip olduğu taksonomik karakterler, karakterlerde görülen variyasyonlar incelenip litaratürde verilen tanımlarla karşılaştırılmış ve şekillerle belirtilerek tanımlanmıştır.

IV DIE TAKSONOMISCHE UNTERSUCHUNG DER ARTEN VON UNTERFAMILIE DELTOCEPHALINAE (HOMOPTERA, AUCHENORRHYNCHA, CICADELLIDAE) IM MITTELSCHWARZMEERRAUM ZUSAMMENFASSUNG In dieser Arbeit sind Exemplare, die im Mittelschwarzmeerraum zwischen 1988- 1990 gefangen wurden und die zu der Unterfamilie Deltocephalinae gehören, nach taksonomischer Hinsicht untersucht worden, Es wurde festgesteltt, dap die Exemplare 47 Arten in dem Untersuchungsgebiet bestehen. Acht von diesen Arten, Platymeto- pius hannelorae Abdul-Nour, 1987; Platymetopius manfredi Abdul-Nour, 1987; Ally- gus maculatus Ribaut, 1952; Mocydiopsis longicauda Remane, 1961; Pithyotettix abietinus (Fallen, 1806); Limotettix sphagneticus Emeljanov, 1964; Jassargus reple- tus (Fieber, 1869); Diplocolenus bohemani (Zetterstedt, 1838), wurden zum ersten- mal hier fûr die Cicadellidae Fauna der Türkei neu berichtet. Eine neue Art Allygidius nihati n.sp., die zur Gattung Allygidius gehört und in Sinop-Boyabat gefangen word- en ist, wurde beschrieben. Die taksonomische Merkmale der festgestellten Arten und die festgelegen Vari- ationen in taksonomischen Merkmalen der Exemplare wurden untersucht, und diese m'rt den in der Literatür gegebenen Beschreibungen verglichen und durch Zeichnun- gen beschrieben.
Die Taksonomische Untersuchung der Arten von Unterfamilie Deltocephalinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) im Mittelschwarzmeerraum
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1991
Libra Kayıt No: 36634
Keywords: Zooloji; Deltocephalinae; Entomoloji; Karadeniz Bölgesi; Zoology; Taksonomi; Deltocephalinae; Entomology; Black Sea Region; Taxonomy; TEZ DOK Z63o 1991