Yeni Bir İntravezikal Antireflü Operasyonunun Köpeklerde Uygulanması - Ulubay, Mahmut (My University, 1995)
23 ÖZET Vezikoürereral reflünün cerrahi tedavisinde mesane mukozasından flep çevirerek yeni bir intravezikal yöntem on dişi köpek üzerinde araştırıldı. Reflü oluşturmak amacıyla her iki orifise meatotomi yapıldı. Sağ orifise meatotomi dışında başka işlem uygulanmadı. Meatotomiyle lateralize olan sol orifise ise Mathieu'nun hipospadyas onarımındaki flip- flep tekniğine uygun olarak mesane mukozasından flep çevrilerek submukozal üreter uzatıldı. Postoperatif incelemede sadece meatotomi uygulanan sağ tarafta 5 denekte reflü görülürken, meatotomi ve cerrahi onarım yapılan sol tarafda hiç reflü görülmedi. Postoperatif submukozal üreter uzunlukları cerrahi onarım yapılan sol tarafta anlamlı olarak uzun bulundu. Mesane mukozasından çevrilen flebin histopatolojik incelenmesinde epitelizasyonunun önemli ölçüde korunduğu görüldü. Bu intravezikal cerrahi tekniğin vezikoüreteral rüflünün tedavisinde minimal invaziv ve komplikasyonları az bir yöntem olduğu köpekler üzerinde gösterildi. Yeni bir intravezikal teknik olarak klinik uygulama için dikkate alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Keywords: Üroloji; Köpekler; Mesane; Vezikoüreteral Reflü; Üreter; Urology; Dogs; Urinary Bladder; Vesico Ureteral Reflux; Ureter