Koroner Anjiyografiye Girecek Hastaların İşlem İle İlgili Bilgili Olma Durumlarına Göre Algılanan Stres Ve Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi - Tunç, Ercan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Amaç: Koroner anjiyografiye girecek hastaların işlem ile ilgili bilgili olma durumlarına göre algılanan stres ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmanın evrenini; Aralık 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne Kardiyoloji Polikliniği'ne ilk kez başvuran ve koroner anjiyografi yapılması planlanan hastalar örneklemini ise; araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 140 hasta oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Kişisel Bilgi Formu'', 'Algılanan Stres Ölçeği'' ve 'Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI FORM TX-I,II)'' uygulanmıştır. Ayrıca verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Örneklem grubunun %59,3'ünün koroner anjiyografi işlemi ile ilgili bilgi almadığı; bilgi alanların ise %64,9'unun edindiği bilgiye sağlık personeli aracılığıyla ulaştığı belirlenmiştir. Hastaların %53,6'sının işlemin yapılış şeklini bilmediği, %36,4'ünün ise işlemin yapılış amacını yanlış bildiği belirlenmiştir. Hastaların algılanan stres ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları orta düzeyde, durumluk kaygı ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları yüksek düzeyde, sürekli kaygı ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Koroner Anjiyografi işlemi ile ilgili bilgi alan bireylerin algılanan stres ve durumluk kaygı düzeyleri, bilgi almayan bireylere göre daha düşüktür. İşlemin yapılış şeklini doğru bilenlerin algılanan stres ve durumluk kaygı düzeyleri, bilmeyenler ve yanlış bilenlerden daha düşüktür. İşlemin yapılış amacını doğru bilenlerin algılanan stres ve durumluk-sürekli kaygı düzeyleri, yanlış bilenlerden daha düşüktür. Ayrıca işlemin yapılış amacını yanlış bilenlerin algılanan stres ve durumluk kaygı düzeyleri, bilmeyenlerden daha düşüktür. Anahtar kelimeler: Anksiyete; Hemşirelik; Koroner anjiyografi; Stres

Aim: Determine the perceived stress and anxiety levels in patients who will undergo coronary angiography according to the knowledge situation related to the procedure. Material and Method: The universe of this descriptive research; between December 2017 and May 2018, the patients who applied to Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center for the first time to the Cardiology Polyclinic and who were planned to coronary angiography were sampled. The study included 140 patients who met the inclusion criteria. In the study, 'Personal Information Form'', 'Perceived Stress Scale'' and 'State-Trait Anxiety Inventory (STAI FORM TX-I, II)'' were used as data collection tools. In addition, SPSS 20.0 package program was used for statistical evaluation of the datas. Results: 59.3% of the sample group did not receive any information about coronary angiography; 64.9% of the information areas were found to have access to the information obtained through health personnel. It was determined that 53.6% of patients did not know how the procedure was performed and 36.4% had misunderstood the purpose of the procedure. The mean scores of the patients on the perceived stress scale were found to be moderate, and the mean scores of the state anxiety scale were found to be high, and the mean scores of the trait anxiety scale were found to be moderate. Conclusions: Perceived stress and state anxiety levels of individuals receiving information about coronary angiography are lower than others. The level of perceived stress and state anxiety levels of the patients who know the performed manner of the procedure are lower than those who do not know and not true know. The level of perceived stress and state-trait anxiety levels of the patients who know the purpose of the procedure are lower than those who do not true know. In addition, the perceived stress and state anxiety levels of patients whose not have true know the purpose of the procedure are lower than those who do not know. Keywords: Anxiety; Coronary angiography; Nursing; Stress
Determination of Perceived Stress and Anxiety Levels in Patients Who Will Undergo Coronary Angiography According to the Knowledge Situation Related to the Procedure
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 124909
Keywords: Hemşirelik; Anksiyete; Bilgi Düzeyi; Hastalar; Hemşirelik; Kalp Hastalıkları; Nursing; Koroner Anjiyografi; Anxiety; Stres; Level of Knowledge; Patients; Nursing; Heart Diseases; Coronary Angiography; Stress; TEZ YÜK LİS T926k 2019