2022-2023 Lgs Matematik Alt Testi Sorularının Tımss-2019 Bilişsel Alanlarına Göre İncelenmesi - Dikmen, Kübra Sümer (My University, 2024)
Araştırmada, 2022-2023 LGS merkezi sınavları matematik alt testi sorularının öğrenme alanları, alt öğrenme alanları ve TIMSS-2019 matematik değerlendirme çerçevesine (bilişsel alan düzeyleri ve alt konu alanları) göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın dokümanlarını MEB resmi internet sitesi üzerinden ulaşılan 2022-2023 LGS merkezi sınavları matematik alt testi soruları oluşturmaktadır. Her bir merkezi sınava ait 20 soru olmak üzere toplamda ulaşılan 40 matematik alt testi sorusu öğrenme alanları, alt öğrenme alanı, bilişsel alan düzeyi, alt konu alanı olmak üzere dört kategoride incelenmiş ve sorular beş alt problem altında toplanmıştır. Verilerin analizinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar soruların öğrenme alanına göre dağılımında sıklıkla 2022 yılında cebir, 2023 yılında sayılar ve işlemlere, her iki yılda da en az veri işleme, olasılık öğrenme alanlarına ait olduğunu ortaya koymaktadır. Alt öğrenme alanlarına göre dağılımda sıklıkla 2022 yılında doğrusal denklemler, 2023 yılında kareköklü ifadelere; en az ise her iki sınavda da veri analizi ile basit olayların olma olasılığına ait soruların olduğu belirlenmiştir. Bilişsel alan düzeyinde yapılan değerlendirmelerin sonucunda her iki sınavda da en fazla uygulama, en az ise bilme bilişsel alan düzeyine ait sorularının olduğu tespit edilmiştir. Alt konu alanlarında ise sıklıkla uygulama bilişsel alan düzeyinde uygulama alt konu alanına ait soruların olması incelenen sınavlar için ortak olan bir sonuçtur. Sorularda en az tespit edilen alt konu alanı 2022 yılında bilme bilişsel alan düzeyinde hatırlama, işlem yapma; uygulama bilişsel alan düzeyinde belirleme/karar verme, sunma/modelleme, 2023 yılında ise bilme bilişsel alan düzeyinde sınıflandırma/sıralama; akıl yürütme bilişsel alan düzeyinde sentez yapma ile sonuç çıkarmadır. Merkezi sınavlar ile TIMSS-2019 tarama çalışmasının cebir öğrenme alanında, uygulama bilişsel alan düzeyinde benzer dağılımda olduğu görülmüştür

The aim of the study is to examine the mathematics subtest questions of 2022- 2023 LGS central exams according to learrning, sub-learning domains and TIMSS- 2019 mathematics assessment framework. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The documents of study consisted of 2022- 2023 LGS central exam mathematics subtest questions which were accessed through the official site of MoNE. A total of 40 mathematics subtest questions, 20 questions from each central exam, were examined in four categories: learning, sub-learning area, cognitive domain level, and sub-subject area, and the questions were grouped under three sub-problems. Document analysis method was used to analyse the data. The results obtained from the research findings reveal that the majority of the questions belong to algebra in 2022, numbers and operations in 2023, and data processing and probability as a minority inboth years. In the distribution according to the sub-learning area, it was determined that the questions belonged mostly to linear equations in 2022, square root expressionsin 2023. As a result of the evaluations made at the cognitive domain level, in both exams, questions belonging to the cognitive domain level of knowing the leastand application the most were found. It can be said that the central exams and the TIMSS-2019 screening studyhave a similar distribution at the application cognitive domain level in the algebra learning domain.
Analysis of 2022-2023 LGS Mathematics Exam Questions According to TIMSS-2019 Cognitive Domains
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Matematik; Mathematics