Cinsel Fizyolojide ve Genital Anatomide Kadın ile Erkek Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar - Basgol, Sukran; Kabadayı, Elif (My University, 2024)
Cinsellik, tanım ve algılarda farklılık gösterse de insanlığın varoluşundan beri hep vardır. Cinsellik antenatal dönemde başlayıp yaşam boyu devam eden ve üreme kabiliyetiyle neslin devamını sağlayan, fizyolojik, psikolojik, ekonomik sosyal ve kültürel faktörlerden etkileyebilen çok boyutlu bir kavramdır. Üreme işlevini gerçekleştiren genital organlar, kadın ve erkekte yapı, şekil ve konum açısından farklılık göstermektedir. Erkeklerin üremedeki rolü, sperm üretimi ve bu spermlerin kadın üreme sistemine iletilmesiyle sınırlıdır. Buna karşılık, kadınların üremedeki rolü çok daha karmaşıktır; ovum üretimi, döllenme, gebelik sürecinin devamı ve fetüsün doğumuna kadar olan tüm aşamaları içerir. Bu nedenle, kadın ve erkek arasındaki cinsel fizyoloji ve genital anatomi farklılıkları, üreme sürecindeki bu rollerin karmaşıklığı ve kapsamı ile belirginleşmektedir. Bu derlemede kadın ve erkek arasındaki cinsel fizyoloji ve genital anatomi farklılıkları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üreme sistemlerinin yapısal ve işlevsel özellikleri, cinsiyete özgü fonksiyonları yansıtarak üreme sürecinin karmaşıklığını ortaya koymaktadır. Bu bilgilerin, cinsel sağlığın değerlendirilmesinde ve sağlık profesyonellerinin eğitiminde önemli bir temel sağladığı görülmektedir. Bu nedenle, anatomik ve fizyolojik bilgilerin, cinsel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik değerli bir kaynak sunduğu düşünülmektedir.