Samsun İli Ispanak Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi - Güngör, Murat; Uzunbacak, Hüseyin; Yılmaz, Nazlı Dide Kutluk; Şevik, Mehmet Ali (My University, 2017)
Samsun ilinde ıspanakta (Spinacia oleracea L.) enfeksiyon oluşturan virüsleri ve bunların yayılışlarını belirlemek amacıyla, Kasım 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında Bafra ve Çarşamba ilçelerine bağlı köylerden yapraklarında bükülme, kıvrılma, klorotik lezyon, mozayik ve cüceleşme belirtisi gösteren 100 adet bitki örneği toplanmıştır. Bu sürveyler sonucunda, Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile örneklerin % 8'inin Cucumber mosaic virus (CMV) ve % 3'ünün Turnip mosaic virus (TuMV) ile bulaşık olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç, Samsun ilinde ıspanakta CMV ve TuMV enfeksiyonunun ilk kayıtı niteliğindedir. Bölgeden toplanan örneklerin hiçbirinde Tomato spotted wilt virus (TSWV) ve Tobacco mosaic virus (TMV) enfeksiyonuna rastlanmamıştır

To detect viruses infecting spinach (Spinacia oleracea L.) and find out their distribution in Samsun province, 100 plant samples including distortion, curling of leaves, chlorotic lesion, and mosaic on leaves and stunting symptoms were collected from the fields in villages of Bafra, and Carsamba districts during November 2014 - January 2015. At the end of the surveys, Cucumber mosaic virus (CMV), and Turnip mosaic virus (TuMV) were detected in 8 % and 3 % by ELISA, respectively. This is the first record of CMV and TuMV infecting spinach in Samsun province. In the research area, none of the samples collected were infected with Tomato spotted wilt virus (TSWV), and Tobacco mosaic virus (TMV)
Determination of viruses causing infection in spinach fields in Samsun province
Keywords: Ziraat Mühendisliği