Akrilik Asit-Vinil Piridin Karışık Ligantlı Metal Komplekslerinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Metal İyon Baskılama Uygulamaları - Erdoğmuş, Gülnur (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)
Bu çalısmada, akrilik asit-Cu, akrilik asit-piridin-Cu, akrilik asit-2-vinilpiridin-Cu, akrilik asit-4-vinilpiridin-Cu, akrilik asit-1,10-fenantrolinmonohidrat-Cusistemlerinde olusan koordinasyon bilesiklerinin yapısı IR, UV-VIS, Gouy terazisi,DTA-TG ve X-ısını kırınımı tek kristal yöntemi kullanılarak aydınlatıldı. Akrilik asit-Cu, akrilik asit-piridin-Cu, akrilik asit-2-vinilpiridin-Cu, akrilik asit-4-vinilpiridin-Cu,akrilik asit-1,10-fenantrolinmonohidrat-Cu sistemlerinde sırasıyla [Cu2(?-aa)4(H2O)2].2/3H2O, [Cu2(?-aa)4(py)2], [Cu2(?-aa)4(2-vpy)2], [Cu2(?-aa)4(4-vpy)2] ve[Cu(aa)2(phen)H2O] kompleksleri olusmustur.AA ligantlarının koordinasyon davranıslarını IR verilerine göre açıklamak içinCOO- titresimlerindeki frekans degisimleri kullanıldı. Vinil ve karboksil gruplarınınkarakteristik IR titresim piklerinin literatürle uyumlu oldugu gözlendi.Komplekslerin manyetik duyarlılıkları oda sıcaklıgında ölçülerek deneyselmanyetik momentleri hesaplandı ve komplekslerinin tümünün paramanyetik oldugubulundu. Dimerik komplekslerde manyetik moment degeri antiferromanyetik etkidendolayı beklenenden daha düsük, [Cu(aa)2(phen)H2O] kompleksinde ise orbital açısalmomentum katkısından dolayı beklenenden daha yüksek sonuçlar elde edildi.Komplekslerin termik davranısları es zamanlı TG, DTG, DTA teknikleri ile azotatmosferinde incelendi. Komplekslerde son bozunma ürünlerinin metalik Cu ve/veyaCuO oldugu belirlendi.Sentezlenen komplekslerin yapısı tek kristal X-ısını kırınım yöntemiylebelirlendi. Bütün yapılarda Cu(II) etrafındaki geometrinin karepiramit oldugu bulundu.Anahtar Kelimeler : Akrilat Kompleksleri, Akrilik Asit, Piridin, 2-Vinilpiridin, 4-Vinilpiridin, 1,10-fenantrolin monohidrat, X-Isınları Tek Kristal, Cu(II)

In this work, coordination compounds formed in acrylic acid-Cu, acrylic acidpyridine-Cu and acrylic acid-2-vinylpyridine-Cu, acrylic acid-4-vinylpyridine-Cu,acrylic acid-1,10 phenanthroline mono hydrate -Cu systems were characterized by usingIR, UV-VIS, DTA-TG and Single Crystals X-Ray Diffraction and Gouy balance. Inacrylic acid-Cu, acrylic acid-pyridine-Cu,acrylic acid-2-vinylpyridine-Cu, acrylic acid-4-vinylpyridine-Cu, acrylic acid-1,10 phenanthroline mono hydrate-Cu systems[Cu2(?-aa)4(H2O)2].2/3H2O, [Cu2(?-aa)4(py)2], [Cu2(?-aa)4(2-vpy)2], [Cu2(?-aa)4(4-vpy)2] and [Cu(aa)2(phen)H2O] were formed, respectively.The frequency changes in COO- vibrations of the acrylate ligands were used toexplain their coordination behavior. The characteristic IR vibrations peaks for vinyl andcarboxyl group were found to be in agreement with the literature.Spin-only magnetic moments of the complexes were calculated by measuringtheir magnetic susceptibility at room temperature. All complexes were found to beparamagnetic. While magnetic moments of the dimeric compounds were lower becauseof antiferromagnetic interaction, [Cu(aa)2(phen)H2O] was higher because of orbitalangular momentum addition.Thermal decomposition behavior of complexes was investigated by TG andDTA techniques. Copper acrylates decomposes to copper/copper oxide.The structures of the synthesized compounds were determined by single crystalX-ray diffraction method. In all structures the geometry around the Cu(II) was slightlydistorted square pyramidal.Key Words : Acrylate Complexes, Acrylic Acid, Pyridine, 2-Vinylpyridine, 4-Vinylpyridine, 1,10-phenanthroline monohydrate, X-Ray Single Crystal, Cu(II)
Synthesis and Characterization of Acrylic Acid and Its Mixed-Ligand Complexes and Application of Metal Ion Imprinting
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008
Libra Kayıt No: 58509
Keywords: Chemistry; Kimya; TEZ YÜK LİS E66a 2008