1,3-Dikarbonil Bileşiklerinden Bazı İmin ve Hidrazon Türevlerinin Sentezi - Özdamar, Özgür (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005)
ÖZETÖZGÜR ÖZDAMAR OMÜ / 20051,3-D KARBON L B LEŞ KLER NDEN BAZI M N VE H DRAZONTÜREVLER N N SENTEZBu çalışmada, başlangıç maddesi olarak 1,3-dikarbonil bileşikleri kullanmaksuretiyle bazı imin ve hidrazon türevleri sentezlendi. Sentez çalışmalarının ilk kısmındaalifatik ve aromatik primer aminlerin bir 1,3-dikarbonil bileşiği olan asetilaseton ilekondensasyonu neticesinde imin bileşikleri elde edilmiştir. kinci kısımda isealifatikdiazonyum kenetlenmesi esasına göre, etil-(4-kloroasetoasetat)'ın aromatikprimer aminlerin arildiazonyum tuzları ile kenetlenmesiyle fenilhidrazo-1,3-diontürevlerinin eldesi gerçekleştirilmiştir.1 13Sentezlenen imin türevlerinin yapıları IR, HNMR ve CNMR spektroskopikteknikleri ile incelendi. Ayrıca belli çözücülerle hazırlanan çözeltilerinin odasıcaklığında yavaşça buharlaştırılması ile uygun tek kristalleri hazırlanan bu bileşiklerinbazılarının moleküler yapıları X-ışınları kırınımı tekniği kullanılarak aydınlatıldı.Yapılan spektroskopik analizler ve X-ışınları yapı çözümlemeleri neticesindesentezlenen imin türevlerinin hepsinin katı halde molekül içi hidrojen bağı yapmış keto-amin formda olduğu belirlendi.1 13Sentezlenen hidrazon türevlerinin yapıları UV-VIS, IR, HNMR ve CNMRspektroskopik teknikleri ile incelendi. Fenilhidrazo-1,3-dion türevlerinin IRspektrumlarında N-H bağına ve dion sisteminin iki farklı karboniline (C=O) ait gerilmetitreşimleri gözlenmektedir. Bu veriler 1HNMR ve 13CNMR spektroskopik çalışmalarındaN-H ve karbonil (C=O) bağlarına ait kimyasal kayma değerlerinin gözlenmesiyle dedesteklenmiştir. Bununla birlikte bileşiklerin UV-VIS spektrumlarında azo forma aitabsorbsiyonlara rastlanmamıştır. Bu bulgular ışığında sentezlenen fenilhidrazo-1,3-dionbileşiklerinin, katı halde ve birçok organik çözücüde keto-hidrazo formda olduğusonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca uygun çözücülerde tek kristalleri hazırlanan bazı hidrazonbileşiklerinin moleküler yapıları ve kristal yapıdaki yerleşmeleri X-ışınları difraksiyonyöntemiyle incelenmiş ve sentezlenen fenilhidrazo-1,3-dion türevlerinin Nâ Hâ ¦Omolekül içi hidrojen bağlı keto-hidrazo formda olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: 1,3-Dikarboniller, iminler, fenilhidrazo-1,3-dionlar, tautomerizm,asetilaseton, etil-(4-kloroaseteasetat), X-ışınları

ABSTRACTOZGUR OZDAMAR OMU / 2005SYNTHESIS OF SOME IMINE AND HYDRAZONO DERIVATES FROM1,3-DICARBONYL COMPOUNDSIn this study, some new imine and hydrazono derivates have been synthesized by using1,3-dicarbonyl compounds as a starting reagent. In the first part of the studies, iminederivatives have been synthesized by the condensation reaction of aliphatic and aromaticprimer amines with acetylacetone. Also in the second part, some new phenylhydrazono-1,3-dione derivates have been obtained by the coupling of ethyl-(4-chloroacetoacetate) withdiazonium salts of aromatic primer amines according to aliphatic diazonium couplingprocedure.The structure of synthesized imine derivates were determined by IR, 1HNMR and 13CNMRspectroscopic techniques. Also, solutions of all these compounds prepared in differentsolvents. The solutions were evaporated at room temperature to obtain single crystals andmolecular structures of some of these compounds were determined by using X-ray diffractiontechnique. The spectroscopic analyses and X-ray structure analyses have showed that theseimine derivates exist in the intramolecular hydrogen bonded keto-amine form in solid state.The structure of synthesized hydrazono derivates were also determined by using UV-VIS, IR, 1HNMR and 13CNMR spectroscopic techniques. IR spectra of phenylhydrazono-1,3-dione derivates have shown vibrational bands for Nâ H bond and two different C=O bonds.These findings were also supported by 1HNMR and 13CNMR studies where peaks for Nâ H andC=O bonds were observed. UV-VIS spectra of the compounds have no absorption band dueto azo group. In the light of these findings it can be said that the compounds were exist inketo-hydrazo forms.In addition, X-ray diffraction studies of some hydrazono derivates have shown that thephenylhydrazone-1,3-dione derivates exist in the keto-hydrazo form with Nâ Hâ ¦Ointramolecular hydrogen bonding.Key Words: 1,3-Dicarbonyl, imines, phenylhydrazono-1,3-diones, tautomerizm,acetylacetone, ethyl-(4-chloroacetoacetate), X-ray
Synthesis of Some Imine and Hydrazono Derivatives from 1,3-Dicarbonyl Compounds
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005
Libra Kayıt No: 17052
Keywords: Kimya; Chemistry; TEZ YÜK LİS Ö99b 2005