Önceden Programlanmış ve Kişiye Özel Braketlerin Kullanıldığı İki Farklı Sabit Ortodontik Tedavi Sonuçlarının Karşılaştırılması - Al-hashedı, Sultan Husseın Ahmed (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Amaç: Son yıllarda ortodonti pratiğindeki teknolojik gelişmelerin kullanımı artmaktadır. Bunlardan bir tanesi kişiye özel tasarlanan braket ve tel sistemleri ile ortodontik tedavi uygulamalarıdır. Üretici firmalar kişiye özel braket sistemlerinin önceden programlanmış sistemlere göre birçok avantajı olduğunu iddia etmektedir. Bu çalışmanın amacı, kişiye özel tasarlanan braket sistemleri ile önceden programlanmış sabit ortodontik braket sistemleri arasında tedavi sonuçları, tedavi süresi, hasta konforu ve iskeletsel ve dişsel etkileri açısından karşılaştırma yaparak sonuçları değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda iskeletsel sınıf I ve angle sınıf 1 ya da yarım ünite sınıf 2 veya sınıf 3 olan 8 erkek, 22 kız toplam 30 hasta ile yürütüldü. Her grupta 15'er hasta olacak şekilde iki grup oluşturuldu. Hastaların yaş aralığı 12-19 arasındadır. Kişiye özel braket sistemi grubunda İnsignia(Ormco) braket sistemi kullanılırken önceden programlanmış grupta aynı firmaya ait kendinden bağlanan kapaklı Damon Q braket sistemi kullanıldı. İki grupta da indirekt bonding yöntemi uygulandı ve firmanın önerdiği ark telleri ve sırası ile tedavi yapıldı. Tedavi öncesi ve sonrası alçı modelleri ve lateral sefalometrik filmleri üzerinde ölçümler yapıldı. PAR indeksine göre tedavi sonuçları değerlendirildi. Toplam tedavi süresi ve kopan braketlerin sayısı hesaplandı. Ayrıca hastaların konforunu değerlendirmek için 3 aşamada VAS skalası üzerinde ağrı değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: İki grup arasında PAR indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. İki grup arasında tedavi süresi ve kopan braketlerin sayısı ve ağrı değerlendirmeleri açısından bir fark bulunmadı. İnsignia grubunda tedavi öncesi ile tedavi sonrası alt ve üst intermolar ve interkanin mesafeler arasında fark izlenmezken Damon Q grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu. İki grupta üst çenede keser protruzyonu izlenirken alt çenede sadece Damon Q grubunda izlendi. Sonuç: Kişiye özel braket sistemlerinin önceden programlanmış braket sistemlerine göre etkinlik üstünlüğü olabilir. Anahtar Kelimeler: Kişiye özel braketler sistemleri, İnsignia, Damon Q, PAR indeksi

Aim: The use of technological developments in orthodontics has been increasing in recent years. One of which is orthodontic treatment applications with custom designed brackets and wires. Manufacture companies claim that custom bracket systems have many advantages over pre-adjusted systems. The aim of this study is to evaluate the outcomes between custom designed and pre-adjusted fixed orthodontic bracket systems by comparing the treatment results, treatment duration, patient comfort, skeletal and dental changes. Materials and methods: Our study was carried out with a total of 30 patients, 8 males and 22 females, who were skeletal class I and angle class 1 or half unit class 2 or class 3. Two groups were formed of 15 patients each. The age range of the patients is 12-19 years old. We used Insignia (Ormco) system for the custom designed group and Damon Q for the pre-adjusted group which is a self-ligated bracket system of the same manufacturer. Indirect bonding was applied in both groups and treatment was carried with the recommended arch wires and sequence by the manufacturer. Measurements were done on the pretreatment and posttreatment casts and lateral cephalometric radiographs. Treatment results were evaluated according to the PAR index. Total treatment time, bracket failures were calculated. The VAS used to measure pain in three different times along treatment. Results: A statistically significant difference in PAR scores was found between the two groups. There was no difference between the two groups in terms of treatment duration, number of bracket failure and pain assessment. No difference founded between pretreatment and posttreatment inter-molar and inter-canine distances in Insignia group, while statistically significant differences were found in the Damon Q group. Upper incisor protrusion was observed in both groups, while lower incisor protrusion was only observed in the Damon Q group. Conclusion: Custom designed bracket systems may have efficiency superiority compared to pre-adjusted bracket systems. Keywords: Custom designed bracket systems, Insignia, Damon Q, PAR index
Comparison of Orthodontic Treatment Outcomes Between Customized and Preadjusted Bracket Systems
Tam Metin / Tez
Keywords: Diş Hekimliği; Dentistry