Ekstansif Şartlarda Yetiştirilen Kıl Keçilerinin Bazı Verim Özelliklerinin Tespiti - Çam, M. Akif; Oflaz, Mustafa; Eser, Mahmut; Selçuk, Erdogan (My University, 2003)
Bu çalışma Karadeniz Bölgesi Samsun ili Bafra ilçesindeki özel bir işletmede ekstansif koşullarda yetiştirilen Kıl keçilerinin süt, kıl, döl verimi, doğumdaki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri ile bunlara ait oğlaklarda doğumdan, 3, 6 ve 12 aylık yaşa kadarki, canlı ağırlık, vücut ölçüleri ve yaşama gücünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ekstansif şartlarda kıl keçilerinin ortalama süt verimi 93.81.37 kg, laktasyon süresi 167,01.21 gün olarak tespit edilmiştir. Teke altı keçi sayısına göre oğlak sayısı 1.0, gebelik oranı %93.3, doğuran keçilerde ikizlik oranı %7.1 ve kıl verimleri 353.5 g olarak tespit edilmiştir. Oğlaklarda ortalama doğum, 3, 6 ve 12 aylık canlı ağırlıklar sırasıyla 2.70.16, 13.70.12, 18.30.10 ve 24.90.11 kg olarak belirlenmiştir. Sütten kesim ve 12 aylık yaşa kadarki ölüm oranı ise %6.7 ve %8.9 olarak gerçekleşmiştir. Bu çalışma ekstansif şartlarda Kıl keçilerinin işletmeye yılda sadece bir oğlak ve çok az miktarda süt vererek katkı sağlayacak kapasitede olduğunu göstermektedir.

This study was conducted to determine production characteristics (reproductive, milk, hair yield) and live weight and body measurements of Turkish KiI (Hair) Goats managed under extensive farming condition in a private farm in Bafra County of Samsun in Black Sea Region of Turkey. Average milk yield and lactation lengths were 93.8±1.37 kg and 167.0±1.21 "days, respectively. The litter size at birth, kidding rate, twinning rate and hair production were 1.0, 93.3%, 7.1% and 353.5 g, respectively. The weights of kids at birth, 3, 6 and 12 months of age were 2.7±0.16, 13.7±0.12, 18.3±0.10 and 24.9±0.11 kg, respectively. Mortality rate for kids at weaning was 6.7% and at 12 months of age was 8.9%. The present study shows that Turkish KiI (Hair) Goats managed under extensive conditions have the ability to produce only one kid per year and a small amount of milk yield.
Assessment of the performance charcteristics of Turkish Kıl (hair) goats under extensive farming conditions
Keywords: Ziraat Mühendisliği