Psikolojik Doğum Sırası Bireylerin Stresle Başa Çıkma Stratejilerinin Yordayıcısı Mıdır? - Kalkan, Melek; Epli, Hatice Koç (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı psikolojik doğum sırası ile stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrenim gören 436 öğrenci katılmıştır. Araştırma verileri White-Campbell Psikolojik Doğum Sırası Envanteri (PDSE) ve Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon analizi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Analiz sonuçları, Büyük Çocuk Psikolojik Doğum Sırasının, Kendine Güvenli yaklaşım (KGY), İyimser Yaklaşım (İY), Sosyal Destek Arama (SDA), Çaresiz Yaklaşım (ÇY) ve Boyun Eğici Yaklaşım (BEY) ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ortanca Çocuk Psikolojik Doğum Sırası ise KGY, İY, SDA, ÇY ve BEY ile anlamlı ilişki göstermektedir. Küçük Çocuk Psikolojik Doğum Sırası ile KGY, İY ve BEY arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir. Tek Çocuk Psikolojik Doğum Sırası’nın ise KGY, İY, ÇY ve BEY ile anlamlı bir ilişkisi bulunmaktadır. Ayrıca çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçları, büyük çocuk, ortanca çocuk ve küçük çocuk psikolojik doğum sırasının, stresle başa çıkma stratejilerini yordadığını göstermiştir.

The aim of this study was to examine the relationships between psychological birth order positions and coping styles with stress. A total of 436 university students from Ondokuz Mayıs University were participated in the study. The White-Campbell Psychological Birth Order Inventory (PBOI) and Coping Styles with Stress Scale were used to collect data. Multiple linear regression analysis and Pearson Moment Correlations were used to analyze the data. The results of this analysis show that the PBOI First Scale was significantly correlated with (Self-Confidence Approach) SCA, (Optimistic Approach) OA, (Helplessness Approach) HA, (Submissiveness Approach) SA, and (Social Support Approach) SSA. The PBOI Middle Scale was correlated with the SCA, OA, SSA HA, and SA. The PBOI Young Scale scores were significantly correlated with SCA, OA, and SA. The PBOI Only Scale was significantly correlated with SCA, OA, HA, and SA. Furthermore, the results of multiple linear regression analyses indicated that psychologically first, middle and young positions predict stress coping.
Do Psychological Birth Orders Predict Individuals' Stress Coping Strategies?