24 Ocak 1980 Kararları ve Bu Kararlar Üzerine Yürütülen Tartışmaların Bir Analizi - Poyraz, Gülizar (My University, 2020)
Türkiye'nin sanayileşme perspektifinde, 1960 ile 1980 yılları arasında 'İthal İkameci Sanayileşme'ye' yönelik politikalar uygulanmaktaydı. 1978-1979 yıllarından sonra söz konusu süreç krize girmiş ve 1980 yılı ile birlikte Türkiye ekonomisi yeni bir döneme girmiştir. İstikrar önlemleri 1980 yılında yön değiştirerek yeni bir biçimde devam etmiştir. Bu çalışmada, ilk olarak 1980'e giden süreç, 1960 sonrası Türkiye ekonomisinin genel görünümüne de odaklanılarak ele alınacaktır. Daha sonra 1980 dönüşümüne yön veren 24 Ocak kararları üzerinde durulacaktır. Son olarak ise 24 Ocak 1980 kararlarının ilgili dönemde yarattığı tartışmalar ortaya koyulacaktır. Kararlar açıklandıktan sonra kimi kişi, kurum ya da kesimler kararları olumlu bulurken kimileri de söz konusu kararlara karşı eleştirel bir konum almışlardır. Bu çerçevede çalışmada ilk olarak kararların TBMM'de nasıl karşılandığına değinilmiştir. Siyasi parti gruplarının milletvekilliği yapan temsilcilerinin görüşlerinde ortak yanlar ve farklı yanlar ortaya koyulmuştur. Ayrıca alan dergilerinde, 24 Ocak kararları ile makaleler ve yazılar incelenerek dönemin akademik çevrelerinin kararlara bakış açısı ortaya koyulmuştur. Üçüncü bir başlık olarak; Tercüman, Cumhuriyet, Hürriyet, Dünya ve Türkiye İktisat gazetesi gibi gazetelerin haberleri ve köşe yazıları 1979 Aralık ayından 1980 yılının Mart ayına kadar olan süreci incelenerek nasıl tartışıldığı ortaya koyulmuştur. Son olarak ise Ekonomik İstikrar Paketinin işçi ve işveren örgütleri tarafından nasıl değerlendirildiği üzerinde durulmuştur. Çalışmanın anlatı güzergahında ilk olarak kararların. TBMM'de tartışılma süreci ele alınmıştır. TBMM'de en çok tartışılan karar devalüasyondur. Tartışılan diğer kararlar; yabancı sermaye, KİT ürünlerin serbest bırakılması, sigaradan tekelin kaldırılması ve Eşel Mobil ücrettir. TBMM'de hükümetin başındaki siyasal figüre ve siyasal figürün düşüncesine kim daha yakın ise kararları olumlu karşılamıştır. Milletvekilleri, hükümetin başındaki siyasal figürün düşüncelerine uzaksa kararları olumsuz karşılamışlardır. İktisat yazarlarından Kemal KURDAŞ, Erdoğan ALKİN gibi kimi yazarlar 24 Ocak kararları açıklandığında kararları cesur olarak değerlendirerek, kararlara başarı sansı verilmesini istemiştir. Kararların 1. ayından itibaren, Kemal KURDAŞ'ın kararlara bakış açısı tersine dönmüştür. Akın İLKİN gibi yazarlar tarafından; 24 Ocak 1980 kararları başından beri olumsuz karşılanmıştır. Gazetelerde en çok devalüasyon, zamlar, fiyatların serbest bırakılması gibi sıkça işlenen konular ele alınmıştır. Son olarak; bu dönemi yaşamış olan sermaye ve emek kesiminin tepkileri ele alınmıştır. 24 Ocak Kararları sonrası, ücretler baskılanmış, ücretli ve maaşlı kesim zarar görmüştür. Bu dönemin en fayda sağlayan kesimi sanayici kesim olmuştur. Kararların alınış amacı, serbest piyasa ekonomisine geçiş olsa da bu amaçtan; sermaye kesimine önemli derecede fayda sağlamıştır. Anahtar Sözcükler: Ekonomik İstikrar Paketi, Neoliberalizm, 24 Ocak Kararlarının Tartışılması

In Turkey's industrialization perspective, between 1960 and 1980 policies were implemented towards 'Import Substitution Industrialization.' After the 1978- 1979 years, the year in question entered into crisis and Turkey's economy entered a new period in 1980. Stability measures continued in a new way, changing direction in 1980. This study will be discussed focusing on the first overview of the process leading post-1960 Turkey's Economy in 1980. Then, the January 24 decisions that guide the 1980 transformation will be emphasized. Finally, the discussions of the January 24, 1980 resolutions in the relevant period will be revealed. After the decisions were announced, some people, institutions or sections found the decisions positive, while others took a critical position against them. In this context, firstly, how the decisions were met in the Turkish Grand National Assembly were mentioned. Common sides and different sides are revealed in the opinions of the representatives of the political party groups who are deputies, Then, in some economics journals, articles and articles written with the decisions of January 24 were examined and it was revealed how the academic circles of the period displayed views before and after the decisions. As a third title; The news and columns of some newspapers in Turkey such as; Tercuman, Cumhuriyet, Hurriyet, Dünya and Türkiye İktisat were examined by examining the process from December 1979 to March 1980 and showing how it was discussed. Finally, it was focused on how the Economic Stability Package was evaluated by workers and employers organizations. In the narrative route of the study, the process of discussing the decisions in the Turkish Grand National Assembly was approached first. The most controversial decision in the Turkish Grand National Assembly is devaluation. Other decisions discussed are; foreign fund, release of SOE products, the removal of monopoly from cigarettes, the privatization of mines and the Eşel Mobile fee. In the Turkish Grand National Assembly, whoever is closer to the political figure and the thought of the political figure in the head of the government, their decisions received a positive response. Member of the Parliament considered the decisions negative if they were far from the thoughts of the political figure at the head of the government. When the January 24 Decisions were announced, some authors such as Kemal KURDAŞ and Erdoğan ALKİN, who are economics writers, evaluated the decisions as bold and asked them to be given a chance of success. 1 month after the decisions, Kemal KURDAŞ's perspective on the decisions was reversed. Authors such as Akın İLKİN; decisions of 24 January 1980 have been negative since the beginning. The most frequently covered topics such as devaluation, hikes, and the release of prices were discussed in the newspapers. Finally; The reactions of the capital and labor sector that experienced this period were discussed. After the January 24 decisions, wages were suppressed and the wage and salary cuts were damaged. The most beneficial part of this period was the industrial sector. Although the aim of making decisions is the transition to a free market economy; capital sector has benefited significantly. Key Words: Economic Stability Package, Neoliberalism, Discussion of January 24 Decisions
The 24 January 1980 Decisions and an Analysis of the Debates Over Those Decisions
Keywords: Ekonomi; 24 Ocak 1980 Kararları; Ekonomik İstikrar; Ekonomik Kararlar; Neo-liberalizm; Economics; 24 January 1980 Decisions; Economic Stability; Economical Decisions; Neo-liberalism