Merzifon İlçesi Bağcılığı ve Geliştirilmesi için Yapılan Çalışmalar - Köse, Bülent; Çelik, Hüseyin; Onur, Burhanettin (My University, 2011)
Esld bir yerleşim yeri olıın Merzifon'da bağcılık uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 8. yy/da kurulmuş olan ilçenin iklim yapısı sofralık özellikle şaraplık ve şırahk üzüm üretimine son derece elverişlidir. Ayrıca geçit bölgesinde olması, dört ana yolu bir birine bağlayan bir konumda bulunması ve sivil hava alanına salıip olması nedeniyle Merzifon son derece önemli bir merkez konumundadır. Bu yönüyle nakliye ve pazarlama konusunda çok şanslı görülmektedir. İlçede son yıllarda, kaliteli bir şaraplık üzüm çeşidi olan Merzifon Karası ile modern hağlar tesis edilmekte, yörede tekrar bağcılık bilinci oluşturulmaya çal ışıl maldadır. Çalışmada Merzifon İlçesinin ekolojisi incelenerek, yörenin bağcılık potansiyeli ortaya konulmuş vc karşılaşılan sorıınlanı değinilmiştir.

Viticulture in Merzifon district, which is an old settlement established in the 8th century B.C., has been based on very ancient times. Climate and soil conditions in Merzifon are suitable for both table and especially for wine and juice grape growing. In addition, Merzifon district gains importance with its central location near to the highway crossing main cities and domestic airport. Hence, it seems to have some advantages for transporting and marketing organizations. In recent years, modern vineyards have been being established with a high quality wine grape cultivar. called Merzifon Karası, and growers have been being promoted lo be aware of viticulture. In the present study, viticulture potential of Merzifon district under its ecological condition was investigated and possible solutions to problems were discussed.
Studies on viticulture in Merzifon district and its developments
Keywords: Ziraat Mühendisliği