Hemodiyaliz Tedavisi Gören Üremik Hastalarda İşitsel P300 Olayla Bağlı Uyarımlanmış Potansiyel Değişikliği - Kara, Atilla; Tunalı, Gülten; Özbenli, Taner; Akpolat, Tekin; Onar, Musa K. (My University, 1998)
Hemodializ tedavisi gören 25 kronik üremik hasta ve 25 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubunun bilişsel işlevleri P300 olaya bağlı endojen uyarılmış potansiyel incelemesi ile araştırıldı. Çalışmanın amacı, nörolojik semptomu bulunmayan üremik hastalarda dializ öncesi ve sonrası, bilişsel işlevlerdeki değişiklikleri objektif olarak değerlendirmektir. Hastalara dializ tedavisi öncesi ve sonrası test uygulandı. P300 potansiyelleri işitsel uyaran ile ve 'oddball paradigması' yöntemi ile kayıt edildi. Bilişsel fonksiyonları değerlendirmek için nöropsikolojik test olarak Mini Mental Test uygulandı. Hem dializ öncesinde ve hem de dializ sonrasında mini mental durum skorları ile P300 dalga latansları arasında önemli korelasyonlar vardı. Dializ tedavisinden önce P300 dalga latanslarmda uzamalar tedavi ile önemli oranda normal değerlere dönüyordu. Tüm bu veriler, kronik böbrek yetmezliği tanısı ile izlenen hastalarda bilişsel işlevlerin değerlendirilmesinde işitsel olaya bağlı endojen uyarılmış potansiyel incelemelerinin yararlı bir yöntem olduğunu göstermiştir

We have searched the cognitive functions of chronic uremic patients under hemodialysis treatment by using event-related potential (P300) recordings. The tests have been applied to he patients before and after hemodialysis reatrnent. P300 event-related potentials have been recorded according to oddball paradigm by using audiory stimulus. The tests of mini mental status have been applied as a neuropsychologic tests to evaluate cognitive functions. There was a significant correlation between the scores of mini mental status and the latencies of P300 wave both before and after hemodialysis treatment. The prolongations of P300 wave latencies recorded in the period of pretreatment have been turned in the normal values in the period of posttreatment in the most of patients. These data have showed that event-related potential recording was a useful test in the evaluation of cognitive functions of the patients followed by the diagnosis of chronic renal failure.
The changes of auditory event-related potentials in the uremic patients under hemodialysis treatment
Keywords: Genel ve Dahili Tıp