Atık Sulardan Krom (VI) Giderimi / Meral Kara; Danışman A. Nur Onar - Kara, Meral (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993)
Atıksulardan Cr (VI) giderimi amacı ile iyon değişimi yöntemi ile çalışılmıştır. Bu amaçla Amberlite IRA-904’un ve karışık reçinenin anyon değiştirme özelliklerinden yararlanılmıştır. İyon değişimi yönteminin yanısıra K.B.I.’ye ait katı atık ile Cr (VI)’nın giderimi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Amberlite IRA-904 ve Karışık reçine ile yapılan kesikli sistem çalışmaları en uygun reçine miktarında ve karıştırma süresinde yürütülmüştür. Amberlite IRA-904 ve Karışık reçine için en uygun reçine miktarı 1 g/100 ml çözelti olarak bulunmuştur. Amberlite IRA-904 reçinesinde 25 dakika karıştırma süresinde krom(VI) giderme verimi %98.6 olurken, bu değer karışık reçine için 20 dakika ve %97.7 olmuştur. Çözeltide diğer anyonların bulunması krom(VI) IRA-904 ile yapılan bir seri deneyde 60 mg/l F- derişimi krom (VI) giderme verimini %99’a: 60 mg/l Cl- derişimi krom (VI) giderme verimini %99.7’ye çıkarmaktadır. Bu derişimlerin üzerinde ise krom(VI) giderme verimi düşmektedir. Sürekli sistem deneyleri Amberlite IRA-904 ve Karışık reçine ile yürütülmüştür. Rejenere edilmiş Amberlite IRA-904 ve Karışık reçinenin krom(VI) giderme kapasiteleri karşılaştırıldığında Amberlite IRA-904 reçine kolonunun işletme kapasitesinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Katı atık ile krom(VI) giderimi çalışmaları kesikli sistemde yürütülmüştür. En uygun katı miktarı pH 1 için 4g/100ml olarak belirlenmiştir. En uygun karıştırma süresi %74.6 giderme verimi ile 25 dakika olmuştur. Katı atık ile krom(VI) giderimi esnasında desorpsiyon olmaması ve çözeltinini krom (III)’ün yeşil rengini alması, krom (VI) gideriminin indirgenme ile gerçekleştiğini düşündürmüştür.
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1993
Libra Kayıt No: 37071
Keywords: Atık Sular -- Arıtım; TEZ YÜK LİS K18a 1993