Çocuklarda Motor Becerilerin Problem Çözme Yeteneği, Saldırganlık ve Empati Davranışı Üzerine Etkisi - Balkan, Öznur (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmada 10-11 yaş grubu çocukların büyük kas motor becerilerinin ve küçük kas motor motor becerilerinin problem çözme yeteneği, saldırganlık ve empati davranışları üzerine olan etkisi incelenmiştir. Materyal- Metod: Araştırmaya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Samsun ve Sinop ilinin bazı okullarında öğrenim gören 10-11 yaşındaki öğrenciler katılmıştır. Toplamda iki ilden 360 öğrenciye saldırganlık, empati ve problem çözme anketi uygulanmıştır. Yapılan anketler sonucunda elde edilen en yüksek ve en düşük puanı alan toplam 80 öğrenci belirlenerek BÜKBÖT-2 (Büyük Kas Becerilerini Ölçme Testi-2) ve Jebsen Taylor El Fonksiyon testleri uygulanmıştır. Verilerden alınan değerlerin normallik testleri için Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Katılımcıların farklı değişkenlerinin ikili karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren veriler için Bağımsız t-testi kullanılmıştır. Katılımcı gruplara ait farklı parametreler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil olan katılımcılara ait en yüksek ve en düşük saldırganlık, empati ve problem çözme skoruna sahip olanların BKBP (Büyük kas beceri puanı) ve KKBP (Küçük kas motor beceri puanı) karşılaştırılması yapılmıştır. Katılımcılara ait BKBP ve KKBP ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Araştırmadaki örneklem grubundan elde edilen verilere göre 10-11 yaş grubu çocuklarda motor becerilerin; problem çözme yeteneği, saldırganlık ve empati davranışlarının üzerinde etkisi yoktur denebilir.

Aim: The effect of gross motor skills and fine motor skills at age 10-11, to the problem solving skills, agression and empathy behaviours is examined in this research. Material and Method: At ages 10-11 students, studying at some schools of Sinop and Samsun being bound to Ministry of National Education, have attended to this survey. From two provinces 360 students in total have been conducted aggression, empathy and problem solving pull test and grand muscle skills test were applied to 80 students in total who got the highest and the lowest point being obtained from survey done. Kolmogorov-Smirnov test has been used for normality test of values obtained from datum. Independent-t test was used for in the paired comparison of participants different variables showing normal distribution datum. Person Corelation test has been used for determining the different parameters of the participant groups. Findings: The highest and the lowest agression, empathy and problem solving score of participants including in the research has been compared with the scores of gross muscle and small muscle skills. It hasn't been found any difference between the avarage of gross motor skill and fine motor skill score being related to participants. Conclusion: As a result, it can be said that at the 10-11 aged children, motor skills hasn't any effect on problem solving, according to datum obtained from our sample group.
The Effect of Motor Skills in Children to the Problem Solving Skills, Aggression, and Empathybehaviours
Keywords: Spor; Sports