The Coccidian Parasites (Eimeridae) of Spalax leucodon Nordmann (Mole-Rat) - Nalbantoğlu, Ayşe Serpil; Türker, Hüseyin; Karaer, Zafer (My University, 2010)
Bu çalışma, Ankara’nın Eryaman yöresinden yakalanan 23 Spalax leucodon türü kör farede coccidian oocystlerinin tespiti amacıyla yapılmıştır. Muayene edilen 23 kör farenin tamamı (%100) 2-8 türle, 10 farklı Eimeria ve 1 İsospora oocysti ile enfekte bulunmuştur. Kör farelerden elde edilen dışkı örneklerinde %78.2 Eimeria elliptica, %73.9 E.maralikiensis, %65.2 E.spalacis, %52.1 E.torosicum, %47.8 E.turkmenica, %43.4 E.lalahanensis, %30.4 E.talikiensis, %21.7 E.oytuni, %13 E.celebii, %4.3 E.tuzdili, %4.3 Isospora anatolicum rapor edilmiştir. Sonuç olarak S.leucodon’da daha önce Türkiye’den bildirilen E.lalahanensis, E.tuzdili, E.spalacis, E.elliptica, E.turkmenica ve I.anatolicum türleri ile ülkemizde henüz bildirilmemiş olan E.maralikiensis ve E.talikiensis türleride bulunmuştur. Ayrıca yine bu çalışmada S.ehrenbergi’de bulunan E.oytuni, E.celebii, E.torosicum türleri S.leucodon’da ilk defa tespit edilmiştir.

Twenty-three mole-rats of the Spalax leucodon Nordmann superspecies were collected from Eryaman district of Ankara in Turkey. Faeces samples were examined for coccidian oocysts and the 23 examined animals (100%) were determined to be infected with 2-8 species representing 10 species of eimerians and 1 species of isosporan. The prevalence of coccidian in the population of herbivorous mole-rats sampled is reported as 78.2% Eimeria elliptica, 73.9% E.maralikiensis, 65.2% E.spalacis, 52.1% E.torosicum, 47.8% E.turkmenica, 43.4% E.lalahanensis, 30.4% E.talikiensis, 21.7% E.oytuni, 13% E.celebii, 4.3% E.tuzdili, 4.3% Isospora anatolicum. As a result, E.lalahanensis, E.tuzdili, E.spalacis, E.elliptica, E.turkmenica, I.anatolicum, as well as E.maralikiensis, E.talikiensis, E.oytuni, E.celebii, E.torosicum were determined in S.leucodon in Turkey. In addition, E.maralikiensis and E.talikiensis were reported from S.leucodon for the first time in Turkey. Furthermore the species which were found in S.ehrenbergi such as E.oytuni, E.celebii, E.torosicum were also reported from S.leucodon for the first time in this study.
Spalax leucodon Nordmann türü kör farelerde coccidian (Eimeridae) parazitler
Keywords: Veterinerlik