Silindirik Mısır Depolama Yapılarında Tane Nem Kapsamına Bağlı Projeleme Yükleri - Öztürk, Turgut; Esen, Bilge; Kibar, Hakan (My University, 2008)
Bu araştırmada serbest akış sistemine sahip çelik konstrüksiyon 1000 ton depolama kapasiteli silindirik bir mısır depolama yapısındaki projeleme yükleri tane nem kapsamındaki değişime bağlı olarak incelenmiştir. Çalışmada mısır çeşidi olarak Karadeniz Yıldızı, Cin, TTM-813, Akpınar ve Şeker mısır çeşitleri kullanılmıştır. Mısır tanelerinin önce birim hacim ağırlık, özgül ağırlık, içsel sürtünme açısı, basınç oranı,statik sürtünme katsayısı gibi fiziksel ve mekaniksel özellikleri saptanmış, daha sonra hazırlanan MS Visual Basic 6.0 yazılım programıyla depo yük analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda tane nem kapsamındaki artışın (% 8-14),depo sistem projeleme yüklerinde % 19.33 ile % 30.57 arasında değişen azalmaya neden olduğu, projeleme yükündeki azalma oranlarının nem kapsamına ve çeşide bağlı olarak değiştiği saptanmıştır.

In this study, design loads depend on the grain moisture content in a cylindrical storage structure for corn which has system of free flow; steel construction and 1000 ton storage capacity were investigated. In the research, the corn varieties of Karadeniz Yıldızı, Cin, TTM-813, Akpınar and Şeker were used. Firstly, the physical and mechanical properties such as bulk density, true density, angle of internal friction, ratio of pressure, static coefficient of friction of corn grains were determined. Load analysis was then calculated using software program of MS Visual Basic 6.0. The results of research show that increase of the grain moisture content caused decrease at design loads of storage system in the variation ratios from 19.33 % to 30.57 %. The decrease ratios of design load were occurred depend on moisture content and variety.
The design loads depend on the grain moisture content in a cylindrical storage structure for corn
Keywords: Ziraat Mühendisliği