Nöroglial Tümörlerin Preoperatif Evrelendirilmesinde ve Postoperatif Takibinde Perfüzyon MRG'nin Katkısı - Metin, Nigar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2012)
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) beyin tümörü kuşkusu taşıyan olgularda en yararlı görüntüleme yöntemidir. Perfüzyon MRG beyin tümörlerinin tanısında, evrelendirilmesinde ve takibinde konvansiyonel MRG bulgularına önemli katkı sağlamaktadır. Bu çalışmadaki amaç, serebral glial tümör tanılı hastalarda rCBV (rölatif cerebral blood volume) değerini hesaplayarak perfüzyon MRG'nin evrelendirmeye ve postoperatif hastalarda takibe katkısını araştırmaktır.Glial tümör tanısı alan 28 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 28 hastadan 18'i yüksek evre glial tümör idi. Yirmisekiz hastadan 16'sı postoperatif idi.Hastalara konvansiyonel MRG ve dinamik kontrastlı perfüzyon MRG uygulandı. Konvansiyonel MRG'de kontrastlanma, kitle etkisi, ödem, nekroz, kistik komponent varlığı, heterojenite ve hemoraji değerlendirildi. Dinamik kontrastlı MR perfüzyon tekniği ile de relatif serebral kan volümü (rCBV) hesaplandı. Düşük ve yüksek evreli tümör grubunu tanımlayabilmek amacıyla, rCBV sınır oran değeri ROC (receiver operating characteristic) analizi ile belirlendi. Yüksek evreli gliomları belirlemede duyarlılık ve özgüllük hesaplandı. P değeri 0.05'den küçük olduğunda saptanan farklılıklar anlamlı olarak kabul edildi.Heterojen kontrast tutulumu, heterojen sinyal intensitesi, kanama ve nekroz varlığı yüksek evreli glial tümörlerde daha sık görülmüştür. Lezyonların her bir histopatolojik tipi için ortalama rCBV değerleri hesaplandı. Ortalama rCBV değerleri diffüz astrositomda 2.46 ± 1.30, oligodendrogliomda 3.81 ± 1.64, oligoastrositomda 2.3, anaplastik astrositomda 2.78 ± 0,74, glioblastome multiformede 4.80 ± 1.78 olarak hesaplandı. Yüksek evre glial tümörü belirlemek için rCBV eşik değeri 2.9 olarak alındığında duyarlılık % 83.3, özgüllük % 70 bulundu (p:0,011).Sonuç olarak rCBV değerleri tümörlerin evrelendirilmesinde ve takibinde konvansiyonel MRG'ye göre daha fazla bilgi sağladığından, perfüzyon MRG konvansiyonel MRG ile birlikte kullanılmalıdır.

Magnetic resonance imaging (MRI) is the most useful imaging modality in patients with suspected brain tumor. Perfusion MRI contributes significantly to conventional MR imaging findings in diagnosis, staging and follow-up of brain tumors. The aim of this study is to research the effect of perfusion MRI in the staging of cerebral gliomas and follow-up postoperative patients by calculating rCBV (relative cerebral blood volume) values.Twenty-eight patients with diagnosis of glial tumor were included in this study. Eighteen of 28 patients included in the study were high-grade glial tumors. Sixteen of 28 patients were postoperatively.Patients were evaluated with conventional MRI and dynamic contrast-enhanced perfusion MRI. Contrast enhancement, mass effect, edema, necrosis, presence of cystic components, heterogeneity and hemorrhage were evaluated by conventional MRI. Relative cerebral blood volume (rCBV) was calculated using dynamic contrast enhanced MR perfusion technique. Receiver operating characteristic (ROC) analys was performed to determine optimum thresholds for rCBV to identify the group of low and high-grade glial tumor. Sensitivity and specificity for identifying high-grade gliomas were calculated. A P value <0.05 was considered statistically significant.Heterogeneous contrast enhancement, heterogeneous signal intensity, hemorrhage and necrosis were more common in high-grade glial tumors. Mean rCBV values were calculated for each histological type of lesions. Mean rCBV values were 2.46 ± 1.30, 3.81 ± 1.64, 2.3, 2.78 ± 0.74 and 4.80 ± 1.78 for diffused astrocytoma, oligodendrolioma, oligoastrositoma, anaplastic astrocytoma and glioblastome multiforme, respectively. A threshold rCBV value of 2.9 provided a sensitivity of 83.3% and a specificity of 70% (p:0,011).These results indicate that rCBV values provide more information than conventional MRI in staging and following up tumors, and thus perfusion MRI can be used with a high accuracy in association with conventional MRI.
Contribution of Perfusion MRI in Preoperative Staging and Postoperative Follow-Up of Neuroglial Tumors
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 70334
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Beyin Neoplazmları; Beyin Neoplazmları; Manyetik Rezonans Görüntüleme; Neoplazm Evreleri; Neoplazmlar; Perfüzyon; Radiology and Nuclear Medicine; Serebrovasküler Dolaşım; Brain Neoplasms; Brain Neoplasms; Magnetic Resonance Imaging; Neoplasm Staging; Neoplasms; Perfusion; Cerebrovascular Circulation; TEZ TIP M587n 2012