Akademisyenlerin Çalışan Gebelere Yönelik Tutumu - Seymen, Serenay (My University, 2023)
Kadın, çalışma hayatına girişinden itibaren birçok sorun ile karşılaşmaktadır. Toplumun sahip olduğu yazılı olmayan fakat yerleşmiş olan ilkeler özellikle kadının gebelik süreçlerinde çalışma hayatını farklı yönlerde etkilemesine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı toplumda aydın, gelişimin öncüsü olarak kabul edilen akademisyenlerin çalışan gebelere yönelik tutumunu ortaya koymaktır. Çalışma Şubat 2022-Aralık 2022 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'ne bağlı olarak çalışan akademisyenlerin çalışan gebelere yönelik tutumu saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Evrende yer alan 2411 akademisyenden çalışmaya katılan 340 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Çalışan Gebelere Yönelik Tutum Ölçeği (ÇGYTÖ) kullanılarak yüz yüze görüşme ve Google form üzerinden toplanmıştır. Verilerin analizi ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnow testi, bağımsız gruplar arası t testi, Varyans Analizi (F testi), Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. Çalışmanın tamamında anlamlılık düzeyi olarak p <0.05 kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların ÇGYTÖ puan ortalamalarının 111.32(±15.64) ve olumlu yönde yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, ÇGYTÖ ve tüm alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa neden olan tek değişkendir (p <.0001). Eğitim durumu yüksek lisans yapmış kişilerde ÇGYTÖ ve Çalışan Gebenin Sağlık ve İzin Hakkı, Çalışan Gebeye Yönelik Destek alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlılık nedeni iken (p <0.05) tek çocuk sahibi olma ÇGYTÖ ve Çalışan Gebeye Yönelik Ön Yargı alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık nedeni (p <0.05) olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, cinsiyet, eğitim durumu, çocuk sahibi olma, aynı birimde uzun süre çalışıyor olmanın .çalışan gebelere yönelik tutumu etkileyen değişkenler olarak saptanmıştır. Hemşireler akademisyenlerin çalışan gebelere yönelik tutumunu bilerek hem kadını hem de akademisyenleri güçlendirerek toplumsal dönüşüm yaratmaya katkıda bulunmaları önerilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hemşirelik eğitimi, uygulaması ve araştırmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Women face many problems from the moment they enter working life. The unwritten but established principles of the society affect women's working life in different ways, especially during pregnancy. The aim of this study is to reveal the attitude of academics, who are considered intellectuals and pioneers of development in society, towards working pregnant women. The study was conducted as a descriptive study between February 2022 and December 2022 to determine the attitude of academics working at Ondokuz Mayıs University (OMU) towards working pregnant women. Of the 2411 academicians in the population, 340 people who participated in the study constituted the sample of the research. Data were collected through face-to-face interviews and Google forms, using the Personal Information Form and the Attitude Scale Towards Working Pregnant Women (ASTWP). Data analysis was done with mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnow test, independent intergroup t test, Analysis of Variance (F test), Pearson correlation analysis. P <0.05 was accepted as the significance level in the entire study. According to the research findings, it was determined that the participants' average CGAST score was 111.32 (±15.64) and was positively high. Gender is the only variable that causes a statistically significant difference in the ASTWP and all its sub-dimensions (p <.0001). While education level is the reason for a statistically significant difference (p <0.05) in the sub-dimensions of ASTWP and Prejudice towards Working Pregnant Women and Health and Leave Right of Working Pregnant Women among people with a master's degree, having only one child is the reason for a statistically significant difference in the sub-dimensions of ASTWP and Prejudice Towards Working Pregnant Women ( It was determined as p <0.05). As a result of the research, gender, educational status, having children, and working in the same unit for a long time were determined as variables affecting the attitude towards working pregnant women. It has been suggested that nurses, knowing the attitude of academicians towards working pregnant women, should contribute to social transformation by empowering both women and academicians. According to the research results, suggestions were made for nursing education, practice and research.
Attitudes of Academicians Towards Working Pregnant Women
Keywords: Hemşirelik; Nursing