Hz. Peygamber Döneminden Günümüze Kadın Fıkıhçılar - Demirci, Havva (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010)
İslam dinine göre ilim öğrenmek inanan her bireyin üzerinde önemle durması gereken bir husustur. Bu nedenle kişi dininin temel kurallarını öğrenmek suretiyle ilmi açıdan bilincini uyanık tutmalıdır.Kadınlar İslâm tarihinin ilk dönemlerinden itibaren ilim alanında kendilerini göstermişlerdir. Öncelikle hadis, kıraat/ Kur'ân'ın okunması ve ezberlenmesi, tefsir, kelam ve fıkıh ilimleri üzerinde önemle durmuşlardır.Kadınlar, özellikle sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde, fıkıh ilminin gerek öğrenilmesi gerekse öğretilmesinde önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bu bağlamda araştırmamıza konu olan kadınların, kendi dönemlerinde ilimlerinden faydalanılmak için aranan fıkıhçılardan sayılmaları ve zamanın meşhur âlimlerinin yetişmesinde öncülük etmeleri büyük önem arz etmektedir.Kadınların fakih kimlikleri ile öne çıkartılıp tanıtılması ise araştırmamızın asıl amacını oluşturmuştur.ANAHTAR SÖZCÜKLER: İlim, Fıkıh, Fakih, Âlim, Bilinç

According to Islam, learning is a topic which requires every individual interested in knowledge to pay attention to. In this sense, individuals need to keep their conciousness awake to learn basic principles of their religion.Women have been present in the field of science since the first period of Islamic history. They have particularly focused on hadith, kıraat (reading Quran), memorization of Quran, interpretation of Quran, Islamic theology and Islamic Jurisprudence.Furthermore, women have made important contributions to the learning and teaching of Islamic Jurdisprudence, in particular during the time of companions. In this context, women who have been subject to our research, were benefited from during their own time and also they contributed to the teaching of famous scholars.The main purpose of this study is to introduce these women with their jurisprudent identity.KEY WORDS: Science, Fıqh, Jurisprudent, Scholar, Consciousness
Women Jurisprudents From the Time of Prophet Muhammad Till Today
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010
Libra Kayıt No: 76971
Keywords: Din; Fakih; Hz. Muhammed; Hz. Muhammed Dönemi; Kadınlar; İslam Hukuku; Religion; İslam Dini; Fakih; Hz. Muhammed; Hz. Muhammed Dönemi; Women; Islamic Law; Islam Religion; TEZ YÜK LİS D378h 2010