Organik ve Geleneksel Yetiştirme Tekniklerinin Domatese Etkileri - Ozer, Harun; Yılmaz, Caner (My University, 2022)
Bu çalışmada, organik ve geleneksel olarak yetiştirilen domateslerin (Solanum lycopersicum cv. Şencan 9) verim ve fizyolojik parametrelerindeki değişimlerin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülen çalışmada, domates meyveleri organik ve konvansiyonel olmak üzere iki farklı serada yetiştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, organik olarak yetiştirilenlere göre geleneksel olarak yetiştirilen domateslerden önemli ölçüde daha yüksek klorofil içeriği (37.09 CCI) ve ortalama meyve ağırlığı (165.82 g) elde edilmiştir. Organik ve konvansiyonel yetiştiricilik açısından yaprak stoma iletkenliği, meyve şekli indeksi ve verimi birbirinden farklı bulunmuştur. Çalışma sonucunda organik gübre çeşitliliğinin artırılması ve tekniğine uygun organik tarım uygulanması ile verimde önemli artışlar sağlanabileceği görülmüştür.
Keywords: Biyoloji; Bahçe Bitkileri; Tarımsal Ekonomi ve Politika