Gömülü Alt 20 Yaş Diş Çekim Sonrası Yara İyileşmesinde Lazer ve Led (Işık Yayan Diyot)'in Etkilerinin Klinik Olarak İncelenmesi - Albayrak, Duygu Dinçer (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Amaç: Düşük doz lazer ve LED fototerapinin alt gömülü yirmi yaş diş çekimi sonrası iyileşme üzerine olan etkilerini klinik olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma grubu bilateral, simetrik pozisyonda gömülü alt yirmi yaş dişlerine sahip 72 hastadan oluşmaktadır. Hastalar lazer, LED ve lazer-LED grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Lazer cihazı 300 mW (0,3 W) gücünde, 40 saniye boyunca (0.3 Wx40 s=12 J) devamlı salınım modunda kullanıldı. LED fototerapi 618 nm dalga boyunda, 20 mW/cm2 çıkış gücünde LED cihazı ile uygulandı. Bir taraf deney, bir taraf kontrol grubu olacak şekilde gruplar oluşturuldu. Oluşan ağrı operasyon sonrası 7 gün boyunca ve şişlik miktarı operasyondan sonra 2. ve 7. gün klinik olarak değerlendirildi. Bulgular: Lazer grubunda deney tarafında operasyon sonrası 6. günde ağrı yoğunluğu kontrole göre daha düşüktü. LED grubunda ise, ağrı yoğunluğu deney tarafında operasyondan sonra 4. saat, 3. , 4. , 5. ve 6. günlerde daha düşüktü (p<0,05). Lazer-LED grubunda, iki taraf arasında ağrı seviyesi bakımından anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Operasyon sonrası şişlik açısından, LED'in operasyon sonrası 7. günde lazerden daha etkili olduğu bulundu (p<0,05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda; LED fototerapinin gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası ağrı ve şişliğin azaltılmasında düşük doz lazere alternatif olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: düşük doz lazer; gömülü alt 20 yaş dişi; LED fototerapi; yara iyileşmesi

Aim: The purpose of this study is evaluating the effectiveness of low-level laser and LED phototheraphy on the clinical healing after surgical extraction of mandibular third molar. Material and Methods: The study group comprised of 72 patients who had bilateral mandibular third molars in symmetrical position. Patients were divided into 3 groups; laser group, LED group and Laser-LED group. Parameters used for laser were: continuous mode, at 300 mW (0.3 W) for a total of 40 s (0.3 Wx40 s= 12 J). For LED phototheraphy, a LED device with a wavelength of 618-nm and 20-mW/cm2 output power irradiation, was used. A split-mouth study was conducted in which the patients were their own controls. The amount of pain for postoperative 7 days and swelling on the postoperative 2nd and 7th day were evaluated clinically. Results: In the LLLT group, the pain intensity in the experimental side was lower than the control side on the postoperative 6th day. In the LED group, pain intensity in the experimental side was lower on the postoperative 4th hour, 3th, 4th, 5th and 6th days, compared with the control side (p<0.05). In the laser-LED group, pain levels between two sides were not statistically significant (p>0.05). With regards to postoperative swelling, it was found that LED is more effective than laser on the postoperative 7th day (p<0.05). Conclusion: According to the results of this study, LED phototheraphy may be an effective alternative to laser in reducing pain and swelling after third molar surgery. Keywords: Impacted mandibular third molar, low level laser, LED phototheraphy, wound healing
Clinical Investigation of the Effect of Laser and Led Phototherapy on Wound Healing After the Impacted Lower Third Molar Surgery
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 92524
Keywords: Diş Hekimliği; Diş Çekimi; Diş-Gömülü; Diş-Sürmemiş; Dişler; Fototerapi; Dentistry; Lazer Tedavisi; Tooth Extraction; Yara İyileşmesi; Tooth-Impacted; Tooth-Unerupted; Teeth; Phototherapy; Laser Therapy; Wound Healing; TEZ DOK A325g 2016