Gelişimsel Kalça Çıkığının Cerrahi Tedavisinde Açık Redüksiyon ve Salter Innomınate Osteotomisinin Sonuçları - Zengin, Eyup Çağatay (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2012)
ÖZETGelişimsel kalça çıkığı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye'de de halen ortopedik cerrahiyi yoğun olarak meşgul eden bir hastalıktır. Gelişimsel kalça çıkığının anatomik ve fonksiyonel tedavisine yönelik birçok cerrahi tedavi yöntemi vardır. Robert Bob Salter, gelişimsel kalça çıkığının tedavisinde temel problemin redüksiyonun stabilitesinin temin edilmesi olduğunu varsayarak 1961 yılında innominate osteotomiyi tarif etmiştir. Bu çalışmada kliniğimizde Salter İnnominate osteotomisi uyguladığımız hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarını inceleyip, tekniğin başarısını ve prognozunu etkileyen nedenleri tartışmayı amaçladık.2004?2011 yılları arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde gelişimsel kalça çıkığı tanısı ile Salter İnnominate osteotomisi uygulanan son kontrolleri yapılabilen 59 hastanın, 74 kalçası değerlendirildi. Ortalama takip süremiz en az 2 yıl ve en çok 7 yıl olmak üzere ortalama 4,2 yıldı. Hastaların %82,4' ünde klinik olarak çok iyi sonuç elde edilirken, radyolojik olarak %75,7 sinde çok iyi sonuç elde edildi. 3 yaşından önce Salter İnnominate osteotomisi uygulanan hastalarda klinik (%90,4) ve radyolojik (%82,5) olarak daha iyi sonuçlar elde edildi. Tek taraflı çıkık olguların normal kalçalarında, asetabular indeks açısı, Wiberg' in merkez kenar açısı ve femur boyun ? şaft açıları ölçülerek opere edilen kalçalarla karşılaştırıldı. İki grup arasında yapılan karşılaştırmada istatiksel olarak anlamlı sonuç elde edilemedi. Avasküler nekrozun tanısında ve sınıflandırılmasında Kalamchi-McEwen sınıflaması kullanıldı. Tip 2, 3 ve 4 avasküler nekroz hastaların %10,8' inde görüldü.Bu sonuçlar, Salter innominate osteotomisinin iyi bir lateral örtünme sağladığını ve 18 ay ile 3 yaş arasında opere edilen olgularda daha iyi sonuçlar alındığını göstermektedir.Anahtar kelimeler: Gelişimsel kalça çıkığı, Salter innominate osteotomisi.

SUMMARYDevelopmental displazy of hip is much seenillness which interest orthopaedic surgery in Turkey and around the world. In early times of illness conservative treatment is succesful but late times of illness surgery is necessary. Salter?s innominate osteotomy, since its initial description in 1961, has become a well-established surgical procedure in the treatment of congenital dislocation of the hip.We reviewed 59 patients with 74 congenitally dislocated hips, all managed by open reduction and Salter?s innominate osteotomy. Mean follow-up period was 4,2 years (range, 2 to 7 years); %82,4 of the hips had a excellent clinical result, and %75,7 were excellent radiologically. The patients who underwent Salter?s innominate osteotomy before the age of 3 had beter clinical and radiological results (%90,4 and %82,5, respectively). The radiographs of the unilateral normal hips were compared to the surgically treated hips according to their acetabular index angles, center-edge angles of Wiberg and femoral neck-shaft angles. No statistical differences were found between these two groups. The Kalamchi-McEwen classification of avascular necrosis. The late radiographic signs of types 2, 3 and 4 avasculer necrosis were seen in %10,8 of this series.The results show that Salter?s innominate osteotomy provides good lateral coverage of the femoral head. The results are beter if the operation is performed between the ages 18 months and 3 years.Key words: Congenital dislocation of the hip, Salter?s innominate osteotomy.
Salter's Innominate Osteotomy in the Treatment of Congenital Hip Dislocation
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 70354
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Cerrahi-Operatif; Kalça Çıkıkları-Konjenital; Ortopedik Cerrahi; Orthopedics and Traumatology; Osteotomi; Surgery-Operative; Hip Dislocation-Congenital; Orthopedic Surgery; Osteotomy; TEZ TIP Z254g 2012