Yassı Epitel Hücreli Karsinom Ve Bazal Hücreli Karsinomlarda E-Kadherin, Β-Katenin Ekspresyonunun Lokalizasyonla İlişkisi - Erdem, Havva; Cankaya, Soner; Çelik, Mürüvvet Akçay; Sahin, Arzu; Aslan, Ali (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; vücudun bazı bölgelerinde görülen yassı epitel hücreli karsinom vakalarında Ekadherin ve β-katenin düzeylerinin; hastaların yaşı, cinsiyeti, karsinomların yerleşim yeri ve tümör tipine göre değişip değişmediğini ortaya koymaktır.Materyal ve Metot: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmanın örneklemini Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma hastanesine müracaat eden ve deride yassı epitel hücreli karsinom tanısı almış olan 53 hastanın numuneleri oluşturdu. Numuneler E-kadherin ve β-katenin yönünden immünohistokimyasal olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların yaş dağılımları arasında fark tespit edilmedi (p>0,05). β-katenin ve E- kadherin skorları; cinsiyet ve numunenin alındığı yerleşim yerine göre değişmemektedir (p değerleri sırasıyla; 0,129, 0,106 ve0,259, 0,120). Tümör tipine göre ise β-katenin skorlarının değişmediği fakat E- kadherin skorlarının önemli oranda değiştiği belirlendi (sırasıyla p değeri; 0,721, 0,013).Sonuç: E-kadherin boyama şiddetinin patolojik tanı tipine göre değiştiği belirlendi. Örneklem genişliği büyütülerek yapılacak bilimsel çalışmalar sonuca önemli katkı sağlayacaktır.
Keywords: Dermatoloji; Patoloji; Kimya; Tıbbi