Futbolcuların Farklı Vuruş Tekniklerindeki Kassal Aktivasyonu İle Top Hızı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Çayır, Hüseyin (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)
FUTBOLCULARIN FARKLI VURUŞ TEKNİKLERİNDEKİ KASSAL AKTİVASYONU İLE TOP HIZI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİBu çalışmanın amacı futbolcuların farklı vuruş tekniklerinde kassal aktivasyonu ile top hızı arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bölgesel amatör ligde oynayan 60 gönüllü futbolcu üzerinde yapılan çalışmaya yaş ortalaması (¯x) 22,34 ± 2,9 boy ortalaması (¯x) 176,3 ± 4,3cm vücut ağırlık ortalaması ise (¯x) 72,89 ± 2,8 ve antrenman yaşı 11,3 ± 2,2 olan futbolcular katılmıştır. Futbolcuların kassal aktivasyonunu ölçmek için ME6000 marka 16 kanallı Elektromiyografi (EMG) cihazı, vuruş sonrası top hızını tespit etmek için Bushnell Velocity Speed Gun (± 1 mil/s) marka radar özelliğine sahip cihaz kullanılmıştır. Kassal aktivasyon ve top hızı arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Ayrıca elde edilen verilere ait tanımlayıcı istatistikler (ortalama, maksimum ve minimum değerleri) en küçük kareler yöntemine göre tahmin edilmiştir. Futbolcularda EMG ölçümü üç farklı teknikte (iç, iç-üst ve üst vuruş) topa vurdurularak Rectus Femoris (RF), Vastus Lateralis (VL), Vastus Medialis (VM) ve Biceps Femoris (BF) kasları üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucunda iç, iç-üst ve üst vuruş tekniğinde vuruş anında kassal aktivasyon arttıkça top hızının da arttığı görülmüştür. Ancak ayak içi vuruş tekniğinde, kullanılan kasların; vuruş anındaki aktivasyon değerleri incelendiğinde top hızına katkısı dikkate alınmayacak kadar az bulunmuştur. Ayak içi vuruş tipinin diğer iki vuruş tipine göre daha teknik bir vuruş olması ve öncelikli hedefin isabete dayanması nedeniyle topa hız kazandırma düşüncesinin ikinci plana atıldığı düşünülmektedir. Üç vuruş tipinde en yüksek aktivasyon değeri ayak üstü vuruş tekniğinde çıkmıştır. İncelenen kas guruplarının top hızına olan katkısının ayak üstü vuruş tekniğinde iç ve iç-üst vuruşlara oranla daha çok olduğu belirlenmiştir. Konuyla ilgili olarak daha fazla vuruş tekniği üzerinde araştırmalar yapılarak harekete katılan kaslarla top hızı arasındaki ilişki belirlenebilir.

ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN THE BALL SPEED AND SOCCER PLAYERS? MUSCULAR ACTIVATION WITHIN DIFFERENT KICKING TECHNIQUESThe aim of this study is, investigating if there is a relation between the ball speed and soccer players? muscular activation within different kicking techniques. 60 voluntary football players who plays on regional amateur league whose mean ages were, 22.34 ± 2.9, average height 176.3 ± 4.3 cm, average weight 72.89 ± 2.8 kg and training year was, 11.3 ± 2.2 participated to this study. For measuring the soccer players? muscle activation ME6000 EMG device with 16 channels and detecting the ball speed after the football players? kicking activation Bushnell Velocity Speed Gun, (± 1 mil/s) with radar feature, devices used.Pearson?s correlation coefficient was used to determine the relationship between the ball speed and muscle activation. Also, descriptive statistics of the data obtained from the study (average, minimum and maximum values), is estimated according to the method of least squares. EMG measurements were made with 3 different techniques as inside of kick, innerside of instep and instep kicks on rectus femoris (RF), vastus lateralis (VL), vastus medialis (VM) and biceps femoris (BF) muscles. As a result of this study, the speed of the ball seems to have increased when the muscle activation increased at the time of kicking the ball. However, with the inside of foot kick technique, when the activation values of muscles, used in the study was examined, ball speed was found to contribute less to be ignored. Because of the inside foot technique is more techniqal kick according to other two types of kicking tecnique and the main aim relies on kicking the target, it is considered that, the idea of gaining speed is relegated. The highest activation values of the three types of kicking technique, was instep foot shooting It is determined that, examined muscle groups have more influence to the speed of the ball, on instep foot kick technique instead of inside of kick and innerside of instep techniques. On this subject, more extensive researches can make with different kinds of stroke techniques.to determine the relationship between ball speed and the muscles ilvolved to the movement.
Analysis of Relationship Between the Ball Speed and Soccer Players’ Muscular Activation Within Different Kicking Techniques
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 69750
Keywords: Spor; Elektromiyografi; Futbol; Futbolcular; Hız; Kas Kuvveti; Sports; Vuruş Teknikleri; Electromyography; Football; Football Players; Speed; Muscle Strength; Strike Techniques; TEZ YÜK LİS Ç385f 2012