Hemodiyaliz Hastalarına Verilen Eğitimin Kan Basıncına ve Kilo Alımına Etkisi - Kurt, Yasemin Turgut; Erdem, Emre; Kaya, Coşkun; Karataş, Ahmet; Arık, Nurol (My University, 2012)
AMAÇ: Hemodiyalize giren, sıvı kısıtlaması tedavisine uymayan hastalara sıvı ve tuz kısıtlaması konusunda verilen eğitimin kilo alımı ve kan basıncı üzerine olan etkisi araştırılmıştır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Araştırma bir hemodiyaliz merkezinde haftada 3 kez düzenli hemodiyalize giren ve sıvı kısıtlama tedavisine uymayan 100 hemodiyaliz hastası ile yapılmıştır. Hastalara ardarda iki hafta boyunca haftada bir kez tuz ve sıvı kısıtlaması ile ilgili eğitim verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası iki hafta boyunca hastaların hemodiyalize giriş ve çıkış kiloları ve bunların ortalamasına, iki diyaliz arası aldıkları kilolar ve ortalamasına, hemodiyalize giriş kan basıncı değerlerine ve bunların ortalamalarına bakılmıştır. BULGULAR: Hastaların 67'si erkek, 33'ü kadındı. Yaş ortalamaları 56,2 13,5 yıl idi. Hemodiyalize girdikleri süre ortalama 54,7 42,1 ay idi. Eğitim sonrası hastaların eğitim öncesi döneme göre diyalize giriş kilo ortalamasında (p0,001) ve iki diyaliz arası aldıkları kilo ortalamasında (p:0,006) belirgin bir azalma saptandı. Yine verilen eğitimle diyalize giriş sistolik kan basıncı ortalamasında eğitim öncesi döneme göre bir düşüş vardı (p:0.035). Fakat diyalize giriş diastolik kan basıncı ortalamasında bir azalma yoktu. SONUÇLAR: Hemodiyaliz tedavisi alan hastalara sıvı ve tuz kısıtlaması konusunda yeterli eğitim verilirse hastaların sıvı kısıtlama tedavisine uydukları görülmüştür.

OBJECTIVE: This study aimed to investigate effect of salt and fluid restriction education for patients undergoing hemodialysis and nonadherent to fluid restriction treatment on blood pressure and weight gain. MATERIAL and METHODS: The study sample consisted of 100 patients, nonadherent to fluid restriction treatment, undergoing routine 3 times a week hemodialysis treatment at a hemodialysis center. Salt and fluid restriction education was given to patients once a week during two consecutive weeks. Pre and post-hemodialysis weight and means, interdialytic weight gain and means, predialysis systolic and diastolic blood pressures and means were measured. RESULTS: 67 male and 33 female patients were included. The average age was 56.2 ±13.5 years. Mean hemodialysis time was 54.7-42.1 months. After education, there was a significant reduction in pre-dialysis weight means (p<0.001) and mean interdialytic weight gain (p:0.006). Also there was a decrease in pre-dialysis systolic blood pressure means (p:0.035) after the education. However, there was no reduction in pre-dialysis diastolic blood pressure means. CONLUSION: If patients undergoing hemodialysis are given sufficient education about salt and fluid restriction; they are eager to follow salt and fluid restriction treatment.
The effect of education given to hemodialysis patients on blood pressure and weight gain
Keywords: Cerrahi