Ağırlık Topuyla Yapılan Plyometrik Antrenmanın Hentbolcülerin Dikey Sıçraması ve Kol İtme Kuvvetine Etkisi - Kaldırımcı, Murat (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1999)
IV ÖZET Ağırlık Topuyla Yapılan Plyometrik Antrenmanın Hentbolcülerin Dikey Sıçraması ve Kol İtme Kuvvetine Etkisi Murat KADIRIMCI, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs üniversitesi Samsun, Eylül 1999 Bu çalışmada, ağırlık topuyla yapılan plyometrik antrenmanın hentbolcülerin dikey sıçraması ve kol itme kuvvetine etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya Canik belediyesi hentbol takımı deney grubu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi hentbol takımı ise kontrol grubu olarak katılmıştır. Deney grubu sporcularına 8 hafta boyunca haftada iki gün plyometrik, bir gün teknik antrenman, kontrol grubu sporcularına ise haftada üç gün sadece teknik antrenman yaptırılmıştır. Deney ve kontrol grubu sporcularının antrenman öncesi ve antrenman sonrası ölçüm değerleri alınarak, elde edilen bu değerlerin istatistiksel analizi t testine göre yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonrasında deney grubu sporcularının antrenman öncesi ve antrenman sonrası boy, istirahat kalp atım sayısı, dikey sıçrama, kol itme kuvveti, anaerobik kapasite, aerobik kapasite, pençe kuvveti, değerleri arasında anlamlı farklılıklar kaydedilmiştir(P<0.05). Kontrol grubu sporcularının ise sadece sol kol itme kuvvetinde anlamlı bir fark bulunurken(P<0.05), diğer parametrelerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

ABSTRACT The Effects Of Plyometric Training With Weight Handball On Vertical Jump And Arm Pushing Strength İn Handball Players Murat KALDIRIMCI, Graduate Thesis, Ondokuz Mayıs University, Samsun, September 1999 İn this plyometric study, the effects of training with weight ball on the vertical jumping and arm pushing strength were investigatet in handball players. Canik municipality handball team participated as experiment group and also 19 Mayıs University handball team participated as control group. The experiment group was made plyometric training two days in a week and also technical training one day in a week for eight weeks. The control group participated only technical training three days in a week for eight weeks. The values of the belonging experiment and control groups were recorded and statistical analysis were done by using paired T test. There were different signifigent statistical results between pre and post tests of height, resting heart rale, vertical jump, arm pushing strength, aerobik power, anaerobik power values in experiment group (P<0.05). There was only significant defference at arm pushing strength in control group athletes. There were no significant differencas at other parameters.
The Effect of Plyometric Training with Weight Handball on Vertical Jump and Arm Pushing Strength in Handball Players
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999
Libra Kayıt No: 7463
Keywords: Spor; Hentbol; Kas Kuvveti; Sports; Pliometrik Antrenman; Handball; Sıçrama; Muscle Strength; Plyometric Training; Jump; TEZ YÜK LİS K14a 1999