1960 Sonrası Türk Resminde Yeni Figürasyon Eğilimi ve Sanat Eğitimine Yansımaları - Oran, Ezgi (My University, 2022)
Bu çalışmada sanat ve sanat eğitimine ilişkin genel bir değinime yapılmış olup, Batılı anlamda Türk resim sanatının oluşum süreci incelenmiştir. Türk resim sanatındaki 1960 sonrası oluşan yeni yönelimlerden, yeni figürasyon eğiliminin eğitime yansımaları, uzman görüşleri ışığında değerlendirilmiştir. Figür resminin tarihinde ulaştığımız en uzak kaynak, keşfedilen her yeni antik kent ile birlikte daha da geriye gitmektedir. Bu bize insanın kendini anlatım dilinde figürü kullanmasının; zaman, mekân, kişi fark etmeksizin evrensel anlamda çok değerdi olduğunu göstermektedir. 2. Dünya Savaşı sonrası gelişen olaylar dâhilinde, dünya üzerindeki birçok şey değişime uğrarken birbirini etkileyen bu birçok yapıdan biri de sanat alanıdır. Bu dönemden sonra sanata yön veren başlıca etkiler; ABD'nin sanatın merkezi haline gelmesi, kontrolsüz kentleşme, ulusal-evrensel değerler ve kimlik problemi denilebilir. 1960 sonrası Türk resmi soyut ve figüratif resim olarak iki ana yola bölünse de birbirlerinden kopmadan ilerledikleri gözlemlenmektedir. Tüm bu gelişmeler dolayısıyla yaşanan değişimlerin etkileri, sanat eğitiminde ne derece yer almaktadır? sorusu ile üniversitelerimizde alanında uzman akademisyenlerin görüşleri alınmıştır. Yapılan yazılı ve ses kaydı görüşmelerinde varılan sonuçlarda, gelişen teknoloji ile birlikte sanatın da farklı bir yön aldığı ve bu yönde figürün anlatım biçiminin çeşitlenerek devam ettiği kanısına ulaşılmıştır.

In this study, a general reference has been made to art and art education, and the formation process of Turkish painting art in the Western sense has been examined. The reflections of the new figuration trend, one of the new trends in Turkish painting after 1960, on education were evaluated in the light of expert opinions. The most distant source we have reached in the history of figure painting goes back even further with each new ancient city discovered. This tells us that people use the figure in the language of self-expression; It shows that it is very valuable in the universal sense, regardless of time, place, person. Within the events that developed after the Second World War, while many things in the world changed, one of these many structures that affect each other is the field of art. After this period, the main influences that gave direction to art; It can be said that the USA has become the center of art, uncontrolled urbanization, national-universal values and identity problems. Although Turkish painting was divided into two main ways as abstract and figurative painting after 1960, it is observed that they progressed without breaking away from each other. To what extent do the effects of the changes experienced due to all these developments take place in art education? With this question, the opinions of academicians who are experts in their fields in our universities were taken. As a result of the written and audio recording interviews, it was concluded that art also took a different direction with the developing technology and the expression style of the figure continued to diversify in this direction.
The New Figuration Tendencies in Turkish Painting After 1960 and Its Reflections to Art Education
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Güzel Sanatlar; Fine Arts