Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğü Açısından Girişimci Pazarlama ve Yenilik Türleri: Kobi'ler Üzerinde Bir Uygulama - Torun, Mahmut Tuğrul (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Günümüzde ekonominin temel dinamiklerini oluşturan KOBİ'lerin yapı ve özelliklerinin büyük işletmelere göre farklı olmasından dolayı geleneksel pazarlama anlayışı ihtiyaçlarına cevap verememekte ve uyguladıkları pazarlama faaliyetleri de farklılık göstermektedir. KOBİ'lerin yapılarına ve özelliklerine uygun pazarlama anlayışı geliştirme çabaları sonucu yenilikçi ve müşteri odaklı pazarlama faaliyetlerini kapsayan girişimci pazarlama yaklaşımı literatürde öne çıkmaktadır. Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak ve bunu koruyabilmek için KOBİ'ler, ürünlerinde, süreçlerinde, pazarlama faaliyetlerinde ve organizasyonel yapılarında yenilikler yaparak uygulamaya koymak zorundadırlar. Bu çalışma ile girişimci pazarlamanın boyutlarıyla, yenilik türleri ve KOBİ'lerin sürdürülebilir rekabet üstünlükleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma OKA (TR83) bölgesinde faaliyet gösteren imalatçı KOBİ'ler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket yöntemi ile toplanan veriler SPSS, ve SMART PLS istatistik programlarıaracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre imalatçı KOBİ'lerin girişimci pazarlama boyutlarına ilişkin farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel yeniliğin süreç yeniliğini, süreç yeniliğinin ürün yeniliğini, pazarlama yeniliğinin örgütsel yeniliği ve ürün yeniliğini etkilediği tespit edilmiştir. İmalatçı KOBİ'ler işletmelerinde ürün ve süreç yeniliğinden ziyade örgütsel ve pazarlama yeniliklerini gerçekleştirme eğilimindedirler. İmalatçı KOBİ'ler başka firmalarca ürünlerinin taklitlerinin yapılmasının kolay olduklarını ancak bunların satışında uyguladıkları pazarlama yeteneklerinin daha zor bir şekilde taklit edilebileceğini düşünmektedirler.

The fact that the structures and characteristics of SME's, which constitute the basic dynamics of the economy today, are different than that of the big enterprises, therefore they can not respond to the needs of traditional marketing concepts and the marketing activities they apply also differs. The entrepreneurial marketing approach that includes innovative and customer-focused marketing activities, which endeavors to develop a marketing understanding that conforms to the structures and characteristics of SMEs, comes to the forefront in the literature. In today's rapidly changing competitive environment, SMEs must make innovations in their products, processes, marketing activities and organizational structures and implement them in order to provide and protect sustainable competitive advantage. This study, aims at analyzing the relationship between the dimensions of entrepreneurial marketing, types of innovation and sustainable competitive advantage of SMEs. The research was carried out on manufacturer SMEs operating in the OKA (TR83) region. The data collected by the survey method in the study were analyzed through SPSS and SMART PLS statistics programs. In accordance with the outcomes of the research, it was concluded that the awareness level of the manufacturer SMEs regarding entrepreneurial marketing dimensions is high. It has been determined that organizational innovation affects process innovation, process innovation product innovation, marketing innovation affects organizational innovation and product innovation. Manufacturer SMEs tend to realize organizational and marketing innovations rather than product and process innovation in their businesses. Manufacturer SMEs think that it is easy to imitate their products by other companies, but the marketing skills they apply in their sales can be imitated more difficultly.
Entrepreneurial Marketing and Innovation Types in Terms of Sustainable Competitive Advantage: An Application on Sme’s
Tam Metin / Tez
Keywords: İşletme; Girişimci Pazarlama; Girişimcilik; Business Administration; Kobi; Entrepreneurial Marketing; Pazarlama; Entrepreneurship; Small and Medium Sized Firms; Sürdürülebilir Rekabet; Marketing; Yenilikçilik; Sustainable Competition; Innovativeness; Üretim Sektörü; Production Sector; İnovasyon; Innovation