Polilaktik Asit (PLA) İçerikli Bariyer Membranlarının İnsan Dişeti Superoxide Dismutase (SOD) ve Catalase (CAT) Aktiviteleri Üzerine Etkileri - Aliyev, Eldar (My University, 2001)
IV POLİLAKTİK ASİT (PLA) İÇERİKLİ BARİYER MEMBRANLARININ İNSAN DİŞETİ SUPEROXIDE DİSMUTASE (SOD) VE CATALASE (CAT) AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Çalışmamızda bir tedavi yöntemi olan 'Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu' (YDR) işleminde hastalık sonucu kaybedilmiş periodontal dokuların rejenerasyonu amacıyla uygulanan polilaktik asit içerikli bir bariyer membramn (ATRİSORB) yara iyileşmesi sürecinde serbest radikal süpürücü enzimlerden (SRSE) Superoxide dismutase ve Catalase aktiviteleri üzerine etkileri araştırıldı. Çalışma yaş ortalaması 41 olan, sistematik olarak sağlıklı, devamlı ilaç tedavisi görmeyen ve son 6 ay içinde düzenli olarak vitamin, antibiyotik ve.s gibi ilaçlar kullanmamış 10 erkek hastada yapıldı. Atriasorb ile YDR uygulanan bu hastalarda flap kaldırılmadan ve operasyondan 1 ay sonra membranla temas eden (test) ve membranla temas etmeyen (kontrol) bölgelerden 2 'er adet ve yaklaşık 0,5 x 0,5 cm boyutunda dişeti biyopsi örnekleri alındı. Bu örnekler enzim aktivite tayini yapılıncaya kadar -70 °C de ve 0,25 M' lık sükroz çözeltisi içinde saklandı. Gerekli homojenizasyon, sonifikasyon ve santrifugasyon işlemlerini takiben biyopsi örneklerinden elde edilen supernatantta Mc Cord ve Fridovich, Flohe ve Otting ve Luck yöntemi ile SOD ve CAT aktivitesi tayini yapıldı. Elde edilen bulgular sonucunda operasyondan sonraki 1 aylık dönemde test grubunun SOD ve CAT aktivitesinin kontrol grubuna göre daha fazla arttığı gözlendi. Bu bulgular PLA içerikli biyomateryallerin biyoabsorbsiyonu sürecine serbest oksijen radikallerinin (SOR) Öncüllük ettiği fikrini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Serbest Oksijen Radikalleri, Superoksit dismutaz, Katalaz, Biyomateryal, Biyoabsorpsiyon, Atrisorb.

THE EFFECTS OF POLYLACTIC ACİD (PLA) CONTAINED IN BARRIER MEMBRANES ON HUMAN PERIODONTAL SUPEROXIDE DİSMUTASE AND CATALASE ACTMTİES ABSTRACT In this study the effects of PLA contained in barrier membranes (Atrisorb) which is a method of Guided Tissue Regeneration (GTR) applied for regeneration of lost periodontal tissues on the Radical Scavenger Enzymes Superoxide dismutase (SOD) and Catalase (CAT) were investigated during the period of wound healing. Study was performed on ten males mean age 41, sistematically healthy with no use of medicine continuously and with no use of vitamin and antibiotics in the last 6 months. Periodontal biopsy samples (thickness 0,5 cm x 0,5 cm) obtained from membran contacting and not contacting regions preoperation and 1 month after operation. Samples were kept in 0,25M saccharose in deepe-freeze temperature -70 C. Following the homogenisation, sonification and santrifugation procedures SOD and CAT activities determined in the supernatants extracted from biopsy samples by Mc Cord and Fridovich, Flohe and Otting, and Luck methods, respectively It was concluded that SOD and CAT activities in the test groups increased more than control groups after 1 month. The results supported that Oxygen Free Radicals lead to biomaterial absorbsions. Key Words: Oxygen Free Radicals, Superoxide dismutase, Catalase, Biomaterial, Bioabsorbsion, Atrisorb.
The Effects of Polylactic Acid (PLA) Contained in Barrier Membranes on Human Periodontal Superoxide Dismutase and Catalase Activities
Keywords: Biyoloji; Bariyer Membranları; Biyomalzemeler; Katalaz; Polilaktik Asit; Serbest Radikaller; Soğurma; Biology; Barrier Membranes; Biomaterials; Catalase; Polylactic Acid; Free Radicals; Absorption