Türkiye'de Şehir Asayiş Suçları Dağılış ve Başlıca Özellikleri - Yılmaz, Ali; Günay, Semra Ergün (My University, 2006)
Bu araştırmada Türkiye şehir yerleşmelerindeki asayiş suçları coğrafî bakış ile değerlendirilmiştir. Araştırmada asayiş suçlarının gelişimi, dağılışı ve temel özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Toplam asayiş suçları, şahsa ve mala karşı suçlar olarak tasnif edilerek ele alınmış ve şehirlere göre dağılış haritaları çizilmiştir. Türkiye’de şehirler arasında farklılıklar görülmekle birlikte asayiş suçları artmaktadır. Büyük nüfuslu, sosyoekonomik açıdan gelişmiş, şehirleşme oranı yüksek ve göç alan Türkiye’nin batı yarısında suçların daha fazla olduğu görülmektedir. Özellikle mala karşı suçların büyük şehirlerde yüksek olduğu belirlenmiştir.

This paper analyses urban crimes in Turkey from a geographical perspective. The study aims at presenting the development and distribution of crimes. Urban crimes are grouped as crimes against persons and crimes against property, and then, maps showing the distribution of crimes by cities are prepared. It is seen that crimes have a tendency to increase all over the country; although differences in crime rates can be observed among various cities. Crime rates have been found to be higher in socio-economically developed, highly urbanized and over-populated cities. It has also been discovered that the rate of crimes against property is higher in metropolitan cities.
Urban Crimes in Turkey: Distrubition and Main Characteristics
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları